domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Pojasnilo k spremembam Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih

LJUBLJANA

26.04.2006

Državni zbor je včeraj, 25. 4. 2006, sprejel spremembe in dopolnitve Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki jih je pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Ker so se v javnosti pojavile napačne infomracije glede sprememb pri koriščenju očetovskega dopusta in dopusta za nego in varstva otroka, ki ju ureja ta zakon, objavljamo dodatna pojasnila.

Glede sprememb poudarjamo, da je treba ločevati med 75 dnevi plačanega prenesenega dopusta za nego in varstvo otroka, ki ga lahko izrabi eden od staršev, in 75 dnevi neplačanega očetovskega dopusta, ki ga lahko izrabi le oče. Gre za dve različni pravici, ki sta urejeni v istem zakonu.

Pri pravici do očetovskega dopusta so poslanci sprejeli predlog Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da se neplačani očetovski dopust v trajanju 75 dni lahko izrabi najdlje do 3. leta starosti otroka.

Pri dopustu za nego in varstvo otroka v trajanju največ 75 dni pa ostaja ureditev po starem, kar pomeni, da del dopusta za nego in varstvo otroka lahko eden od staršev prenese in izrabi najdlje do 8. leta starosti otroka.

Druge spremembe zakona:

Državni zbor je ob tem sprejel tudi druge predloge sprememb zakona. Pravico do krajšega delovnega časa zaradi starševstva je razširil tudi na starše, ki niso v odvisnem delovnem razmerju (samozaposleni, kmetje…), nadalje na enega od staršev, ki neguje in varuje dva otroka, in sicer do šestega leta starosti mlajšega otroka, sprejel pa je tudi določilo, po katerem ima eden od staršev pravico do plačila prispevkov za socialno varnost v primeru štirih ali več otrok, in sicer do desetega leta starosti najmlajšega otroka. Razširja se pravica do delnega plačila za izgubljeni dohodek na enega od staršev, ki neguje in varuje dva ali več otrok z zmerno oziroma težjo motnjo v duševnem razvoju ali zmerno oziroma težjo gibalno oviranostjo.

Poleg razširitve določenih pravic so bile sprejete tudi nekatere izboljšave, in sicer uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino ne bo več datumsko omejeno, določeni pa so tudi višji zneski - dodatek za družino s tremi otroki znaša 82.000 tolarjev, dodatek za družino s štirimi ali več otroki znaša 100.000 tolarjev.

Sprejete so bile tudi spremembe koriščenja plačanega očetovskega dopusta. Oče bo moral po novem izrabiti očetovski dopust do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti (prej v prvih 105 dneh trajanja porodniškega dopusta) v trajanju najmanj 15 dni v obliki polne odsotnosti z dela.

Služba za odnose z javnostmi

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.