domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Predzadnja javna razprava o socialnem vključevanju v Kranju

LJUBLJANA

27.09.2006

Tokrat so minister za delo, družino in socialne zadeve, v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje in generalni direktor direktorata za invalide obiskali Kranj ter se s številnimi udeleženci pogovarjali o izvajanju Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, uspešnosti in prihodnosti programov, sofinanciranih iz Evropskega socialnega sklada (ESS), in o trenutnih razmerah na trgu dela s poudarkom na ranljivih skupinah, torej tistih, ki težje najdejo zaposlitev.

»Evropa mora spremeniti model socialne države, ker ni pripravljena na izzive globalizacije. Enako velja za Slovenijo,« je o nujnosti sprememb na trgu dela in socialnih sistemov spregovoril minister Drobnič. Pri tem je ključnega pomena uvajanje prožnosti, ki omogoča večjo zaposlenost. Minister je izpostavil Veliko Britanijo, za katero je značilna zelo nizka stopnja brezposelnosti prav zaradi velike prožnosti trga dela. Koncept bolj prožnega trga dela prinaša skandinavski model zaposlovanja, ki ga uvajamo v Sloveniji, z uvedbo tega modela pa bi se dvignila nadomestila za čas brezposelnosti, skrajšali odpovedni roki in uvedle dodatne spodbude za zaposlovanje brezposelnih. Nekatere od teh spodbud za zaposlovanje tistih kategorij brezposelnih, ki so doslej težje našli zaposlitev, pa so že bile uvedene, poudarja minister. To so predvsem spodbude za mlade do 26. oziroma 28. leta in starejše od 55 let, poenostavljajo pa se tudi postopki v zvezi s prenehanjem delovnega razmerja, kar prav tako spodbuja delodajalce k večjemu zaposlovanju.

Ko govorimo o spremembah in izzivih, govorimo tudi o posodabljanju ustanov na trgu dela in med ključne sodi Zavod za zaposlovanje. »Zavod mora dobro poznati razmere in se hitro odzivati. Tako tudi blažimo strukturna neskladja in brezposelne usmerjamo v deficitarne poklice, kot so denimo vozniki in gradbeni delavci,« pojasnjuje Anka Rode. Predstavila je tudi zaposlitveno sliko v gorenjski regiji, ki je ugodna, in opozorila na viške na trgu dela, med katerimi so tekstilni delavci, bolničarji, gimnazijski maturanti in frizerji. Z vstopom Slovenije v EU je sestavni del rednih dejavnosti Zavoda postal tudi ESS, ki omogoča, da se v programe zaposlovanja, izobraževanja in usposabljanja vključi več brezposelnih oseb – trenutno je iz sklada sofinanciranih 11 programov aktivne politike zaposlovanja (APZ). Rodetova je napovedala tudi nov razpis za izvajanje enega izmed programov APZ, in sicer javnih del. Razpis bo objavljen novembra.

Cveto Uršič je predstavil pet prednostnih področij, ki jih v programskem obdobju sofinancira ESS - aktivna politika zaposlovanja in trga dela, socialna vključenost, vseživljenjsko učenje in mobilnost, prilagodljivost in podjetništvo ter zaposlovanje žensk – in morajo upoštevati tri ključne cilje: podpiranje lokalnih programov zaposlovanja, spodbujanje razvoja informacijske družbe in uveljavljanje načela enakih možnosti za ženske in moške. Invalidi so vključeni v vsa področja, prav posebej pa v področje socialne vključenosti. »Zame najpomembnejši podatek je, da so invalidi ciljna populacija tudi v prihodnjem programskem obdobju,« je v zvezi s prihodnjimi usmeritvami izpostavil generalni direktor in poudaril, da se mora delo invalidom izplačati, prav tako pa tudi delodajalcu, da invalidne osebe zaposli.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.