domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Dialog  Vprašanja in odgovori  Pogosto zastavljena vprasanja 

Pogosto zastavljena vprasanja

Povečaj pisavo Natisni stran

Zakaj se hipotekarne obveznice, kljub prednostim, ki jih prinašajo, (še) niso uveljavile?

 

Zakon o hipotekarni in komunalni obveznici (Uradni list RS 78/2006; v nadaljevanju ZHKO) določa, da hipotekarne obveznice lahko izda samo banka, ki je pridobila dovoljenje Banke Slovenije za izdajanje tovrstnih obveznic. Banka lahko pridobi dovoljenje, če izpolnjuje pogoje iz 9. člena ZHKO. Način ugotavljanja izpolnjevanja pogojev je določen s Sklepom o pogojih za pridobitev dovoljenja za izdajanje hipotekarnih in komunalnih obveznic (Uradni list RS 78/2006).

Ker v Republiki Sloveniji do izdaje ZHKO nismo imeli zakonske podlage za izdajo tovrstnih obveznic, predstavlja hipotekarna obveznica nov instrument financiranja hipotekarnih kreditov v Sloveniji. Tako je odločitev banke za začetek postopka pridobitve dovoljenja za izdajanje hipotekarnih obveznic odvisna predvsem od primerjave stroškov uvedbe tovrstnih poslov z njihovo ekonomsko učinkovitostjo oziroma od tržnih možnosti in finančnih učinkov hipotekarnih obveznic. Kot taka je odločitev o vložitvi zahteve povsem poslovna odločitev banke in je tudi prepuščena sami banki.

Za izdajo dovoljenja za izdajanje hipotekarnih obveznic se smiselno uporabljajo določbe Zakona o bančništvu (Uradni list RS 131/2006), ki določajo, da mora Banka Slovenije odločiti o zahtevi za izdajo dovoljenja v šestih mesecih od prejetja zahteve. Upoštevajoč navedeno lahko prva dovoljenja za izdajo obveznic, seveda kolikor so se banke odločile za vložitev zahteve za izdajo dovoljenja za izdajo, pričakujemo do konca tekočega leta.

Nazaj

 
  Na vrh
 

Imate vprašanje

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga zastavite preko spletnega obrazca.