domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Dialog  Vprašanja in odgovori  Pogosto zastavljena vprasanja 

Pogosto zastavljena vprasanja

Povečaj pisavo Natisni stran

Ali se pisci predloga gospodarskih in socialnih reform zavedajo, da bi se v primeru omejevanja dostopnosti do študentskega dela še povečal problem pomanjkanja nabiranja delovnih izkušenj in vzpostavitve stika z bodočim delodajalcem?

 

Pogoji za opravljanje študentskega dela ne ustvarjajo enakih možnosti za zaposlovanje na trgu dela. Preučiti je potrebno, kako bi študentsko delo izenačili z drugimi fleksibilnimi oblikami dela. Ob tem pa moramo izpostaviti, da se spremembe le-teh preučujejo ob spremembah zakona o delovnih razmerij (prispevki glede na dejansko opravljeno delo).

S tem bi zagotovili enake možnosti zaposlovanja, saj bo študent, ki sedaj opravlja študentsko delo, potem imel ustrezno socialno zavarovanje, hkrati pa bo pridobil formalne delovne izkušnje. Študentsko delo z večjimi ugodnostmi pa se mora omejiti.

Glede nabiranja delovnih izkušenj in stikov z bodočim delodajalcem pa zastopamo stališče, da naj se študijska doba s sedanjih skoraj 7 let čimbolj skrajša, s čimer se bo posamezniku omogočil zgoden vstop na trg dela.

V okviru študija naj navezovanje stikov z bodočim delodajalcem, poleg priložnostnega študentskega dela, poteka predvsem v okviru študijskih programov (na primer seminarske in raziskovalne naloge, študentska praksa na področju dela potencialnih delodajalcev), sejmih delodajalcev in študentov.

Nazaj

 
  Na vrh
 

Imate vprašanje

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga zastavite preko spletnega obrazca.