domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Dialog  Vprašanja in odgovori  Pogosto zastavljena vprasanja 

Pogosto zastavljena vprasanja

Povečaj pisavo Natisni stran

Kako bo projekt trajnostna energija in ekonomija vodika prispeval k regionalnemu razvoju?

 

Trajnostna energija in ekonomija vodika je eden izmed pomembnih projektov, ki jih vsebuje Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023, ki jo je Vlada Republike Slovenije sprejela v oktobru 2006. Resolucija predstavlja jasen signal države regijam in lokalnim skupnostim ter razvojnim partnerstvom, v katere vsebine na projektni ravni namerava država prednostno vlagati v naslednjih srednjeročnih obdobjih.

Trajnostna energija je tudi osrednja tema, ki ji Evropska komisija posveča posebno pozornost, saj se tako Evropa kot ostali svet soočata s problemom učinkov tople grede in tudi Kyotski protokol ne zagotavlja več ustrezne rešitve.

Glavne vsebine resolucijskega projekta so:

  1. uveljavljanje obnovljivih virov energije (OVE)
    Glavna področja spodbujanja investicij v OVE so: proizvodnja toplote in elektrike iz lesne biomase, izkoriščanje geotermalne energije, izkoriščanje bioplina za proizvodnjo toplote in električne energije, izkoriščanje sončne energije. 
  2. aktivnosti usmerjene v učinkovito rabo energije (URE)
    Glavna področja spodbujanja investicij v URE so: energetsko učinkovita obnova in trajnostna gradnja stanovanjskih in drugih stavb, sodobni sistemi za proizvodnjo toplote, hladu in električne energije, ukrepi za zmanjšanje porabe električne energije v industriji, javnem sektorju in gospodinjstvih. Vsebina projekta je tesno povezana tudi z vsebinama projekta pod točko 3. in 4.
  3. infrastruktura za vodikovo ekonomijo in vozila nove generacije
    Glavna področja spodbujanja investicij so: infrastruktura za vodikovo ekonomijo (HE) in vozila nove generacije, vzpostavitev mreže postaj za napajanje vozil in naprav na gorivne celice z vodikom ter polnilna mesta za hibridna in v celoti električna vozila
  4. spodbujanje razvoja in prenosa tehnologij
    Dejavnosti naj bi imele ugodne energetske in okoljske učinke. Sam program pa naj bi močno spodbujal podjetništvo za dvig konkurenčnosti gospodarstva. Zaradi sorazmerne regionalne porazdeljenosti potencialov OVE in logističnih ter intermodalnih središč pa projekt predstavlja močan prispevek k skladnemu regionalnemu razvoju in dvigu blaginje prebivalcev v slovenskih regijah. Bistveno naj bi se povečala izraba naravnih danosti, zlasti biomase, sončne energije, geotermalne energije in bioplina iz agroživilskih odpadkov. Zelo naj bi se povečala tudi poligeneracija toplote in električne energije, zmanjšala naj bi se potreba po gradnji novih pogonov na fosilna goriva in jedrsko energijo.

Vir: Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko

Nazaj

 
  Na vrh
 

Imate vprašanje

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga zastavite preko spletnega obrazca.