domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Dialog  Vprašanja in odgovori  Pogosto zastavljena vprasanja 

Pogosto zastavljena vprasanja

Povečaj pisavo Natisni stran

Zakaj je v ukrepu 28 govora tudi o uvajanju odloženih šolnin? Kako so si pisci besedila zamislili delovanje teh treh različnih sistemov financiranja?

 

Sistem financiranja mora zagotoviti tri cilje:

  • materialni pogoji za kakovosten študij,
  • spodbude za učinkovito ravnanje ponudnikov izobraževalnih storitev in njihovih uporabnikov,
  • zagotavljanje obstoja študijev, ki so nacionalno pomembni.

Zato predlagamo, da se obstoječi sistem »lump sum« financiranja dopolni s sistemom vavčerjev in odloženih šolnin.

»Lump sum« sistem financiranja bomo dogradili tako, da bo omogočil večjo upravljalsko avtonomijo visokošolskih organizacij pri razporejanju sredstev, da bi s povečanjem sredstev izboljšal materialne pogoje za študij in da bi zagotovil ohranjanje nacionalno pomembnih programov, ki na trgu ne bi dobili dovolj študentov za pokritje stroškov (npr. področje humanistike).

Financiranje visokega šolstva naj bi v bodoče temeljilo na sistemu vavčerjev in odloženih šolnin, kar omogoča večji vpliv uporabnikov na kakovost izobraževalnih storitev ob zagotavljanju dostopnosti študija ne glede na socialni status.

Vavčerji omogočajo, da država financira izobraževanje v enaki meri kot doslej, vendar da ključno besedo pri izbiri povpraševalcem, to je študentom in njihovim staršem.

Tak sistem spodbuja ponudnike visokošolskih programov k ponujanju bolj kvalitetnih študijskih programov ter k večji odzivnosti na dinamične zahteve študentov in trga.

Sistem štipendiranja in javnih informacij o kakovosti univerz in uspešnosti študentov pa naj bi dodatno usmerjal k študiju izobrazbenih, poklicnih in kompetentnih področji, ki jih primanjkuje na trgu dela.

Nazaj

 
  Na vrh
 

Imate vprašanje

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga zastavite preko spletnega obrazca.