domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Dialog  Vprašanja in odgovori  Pogosto zastavljena vprasanja 

Pogosto zastavljena vprasanja

Povečaj pisavo Natisni stran

Predlagan način financiranja uvaja tržne principe v visoko šolstvo. Na kakšen način bi zagotovili pogoje za ohranjanje študijskih programov nacionalnega pomena? Kako bi bilo to urejeno s financiranjem?

 

Predlagan način financiranja bo povečal konkurenco med izobraževalnimi ustanovami za študente in hkrati povečal odgovornost študentov za resen študij. Pri tem bi ohranjanje študijskih programov nacionalnega pomena dosegli predvsem s spremembo štipendijskega sistema.

Z oblikovanjem novega štipendijskega sklada, ki se predvideva med ukrepi na trgu dela, bo namreč možno povečati sredstva za pomoč socialno šibkim študentom, za kadrovsko štipendiranje, štipendiranje nadarjenih, kot tudi možnosti štipendij za poklice nacionalnega značaja.

To je eden izmed ukrepov, ki zagotavljajo, da prehod na večji delež zasebne pobude in konkurence v visokem šolstvu ne bo zmanjšal dostopnosti študijskih mest. Hkrati pa bo s sistemom javne in objektivne evalvacije tudi zagotovljeno, da ne bo prišlo do padca kakovosti študijske ponudbe.

Hkrati z namenom zagotavljanja obstoja študijev, ki so nacionalno pomembni predlagamo, da se obstoječi sistem »lump sum« financiranja dopolni s sistemom vavčerjev in odloženih šolnin. Kot že pojasnjeno, bomo »lump sum« sistem financiranja dogradili tako, da bo omogočil večjo upravljalsko avtonomijo visokošolskih organizacij pri razporejanju sredstev, in tako preko povečanja sredstev izboljšali materialne pogoje za študij in zagotovil ohranjanje nacionalno pomembnih programov, ki na trgu sicer ne bi dobili dovolj študentov za pokritje stroškov.

Nazaj

 
  Na vrh
 

Imate vprašanje

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga zastavite preko spletnega obrazca.