domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Javna razprava o davčni reformi

LJUBLJANA

12.09.2006

Z javno razpravo o davčni reformi, ki je 11. septembra potekala v ljubljanskem Centru Evropa, je Urad vlade za informiranje začel z jesenskim delom javnih razprav o gospodarskih in socialnih reformah, zapisanih v Strategiji razvoja Slovenije. O tem, čemu davčna reforma, kaj želi vlada z njimi doseči in kakšen vpliv bodo imele na državljane in gospodarstvo, pa tudi na znanost in raziskave, so spregovorili minister za finance Andrej Bajuk, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan, državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj in predsednik uprave Droge Kolinska Robert Ferko.

»Z reformami ustvarjamo konkurenčno davčno okolje in odpiramo vrata tujim vlaganjem,» je poudaril minister Bajuk . »Pri pripravi davčnih zakonov je sodelovalo več kot štirideset strokovnjakov, opravljene pa so bile tudi številne primerjave, analize in izračuni o učinkih reforme. Ti so pokazali, da bi enotna davčna stopnja bolj kot ostale alternative vplivala na razslojevanje v družbi, njen vpliv na gospodarsko rast pa bi bil manjši,« je še dodal Bajuk. Minister za finance je predstavil tudi spremembe, povezane z dohodnino. Višja splošna olajšava bo nadomestila nekatere sedanje olajšave, kar za 75 odstotkov davčnih zavezancev pomeni več kot kompenzacijo sedanjih olajšav.

 

»Za Slovenijo je značilna bolezen, ki jo poznajo tudi drugod po Evropi – šibka povezava med gospodarstvom in znanostjo, vendar spremenjena davčna zakonodaja prinaša določene spremembe,« je povedal minister Zupan . Podjetja namreč lahko že letos uveljavljajo zmanjšanje davčne osnove, v višini 20 odstotkov vseh njihovih naložb v raziskave in razvoj. Kratkoročni učinki vlaganja v raziskave se bodo podjetjem tako pokazali v nižjih davkih, dolgoročno pa bodo s temi raziskavami dobili nove vpoglede pri razvijanju novih izdelkov, zagotavljanju kakovosti in trajnostnega razvoja.

 

Nekatere spremembe zakona o davku od dohodkov pravnih oseb pomenijo v primerjavi z drugimi davčnimi sistemi v EU konkurenčno prednost in odpravo nekaterih anomalij v praksi. » Če pogledamo sedanji sistem obdavčitve pravnih oseb, ugotovimo, da obstajajo številne dvojne obdavčitve,« je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za finance Šircelj . »S spremembami zakonodaje bo to odpravljeno, uvedli bomo mnogo ugodnejšo obdavčitev dividend in dali večjo vrednost holdingom. Zanje je zelo pomembno, da bodo dividende in kapitalski dobički ob določenih pogojih izvzeti iz obdavčitve,« je še pojasnil Šircelj.

 

Predsednik uprave Droge Kolinske Ferko se je vprašal, ali je Slovenija na bolj radikalne spremembe sploh pripravljena, so pa predlagane spremembe in poenostavitve koraki v pravo smer in gotovo jim bodo sledili tudi novi. »Zadovoljni smo, da ne bo uvedena enotna davčna stopnja, saj bi morali podražiti izdelke ali pa breme višje obdavčitve prevzeti na svoja pleča,« je povedal Ferko. Poudaril je tudi pomen sodelovanja med gospodarstvom in znanostjo ter dodal, da podjetje Droga Kolinska z znanstvenimi institucijami sodeluje že dolgo vrsto let.

 

Urad Vlade RS za informiranje

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.