domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Osma javna razprava o socialnem vključevanju v Novi Gorici

LJUBLJANA

13.09.2006

Na novogoriški občini je včeraj potekala že osma v nizu štirinajstih javnih razprav o socialnem vključevanju – torej zaposlovanju invalidov in drugih težje zaposljivih oseb ter o drugih ukrepih na trgu dela, ki jih sofinancira tudi Evropski socialni sklad. Gostje - minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič, v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Anka Rode in generalni direktor direktorata za invalide Cveto Uršič – so se z občinstvom pogovarjali tudi o naslednjem programskem obdobju črpanja sredstev iz Evropskega socialnega sklada (ESS) in konkretnih težavah, s katerimi se soočajo tako delodajalci kot invalidi.

Razpravljavce na vseh razpravah spremlja velik pano s fotografijami ljudi v različnih starostnih obdobjih, delavcev, upokojencev, invalidke in otrok, opremljen pa je s sloganom Nasmeh življenju … Kaj s tem sloganom ministrstvo sporoča? »V Slovenijo želimo prinesti več življenja, več nasmeha. Na razpravah govorimo o različnih programih, sofinanciranih iz ESS, in vsakemu, ki se vključi v posamezen program, lahko pomagamo pri usposabljanju in iskanju zaposlitve, mu omogočimo nasmeh. Pogovarjamo se tudi o različnih ukrepih, ki jih ministrstvo pripravlja in izvaja tako na področju zaposlovanja kot tudi v okviru družinske in socialne politike. Za prebivalstvo skrbimo od rojstva do smrti, širok nasmeh življenju pa prinašajo tudi otroci,« pojasnjuje minister Drobnič. Spomnil nas je, da nasmeh življenju lahko omogočimo tudi s pomočjo Evropske unije, z evropskimi sredstvi, pri črpanju katerih sodi Slovenija med najbolj uspešne nove članice.

»V Sloveniji beležimo petodstotno gospodarsko rast, kar gotovo vpliva na porast zaposlovanja. K temu pa pomembno pripomore tudi zavzeto in usklajeno delo ministrstva ter Zavoda,« je o razlogih za relativno ugodno sliko na trgu dela povedala v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje. Še naprej pa bo treba veliko truda vlagati v zvišanje deleža zaposlenih med t.i. ranljivimi skupinami na trgu dela, med katere sodijo tudi invalidi. Goriška regija beleži 12,5 odstotka brezposelnih invalidov, kar je več, kot znaša slovensko povprečje (10,9 odstotka). Delež brezposelnih invalidov bosta Zavod in ministrstvo skušala zmanjšati tudi z nadaljnjim izvajanjem programov aktivne politike zaposlovanja, sofinanciranih iz ESS. »V naslednjem programskem obdobju si obetamo precej več sredstev, rada pa bi vas spomnila, da je iz tega sklada sofinancirano tudi spodbujanje samozaposlovanja,« poudarja Rodetova.

Generalni direktor direktorata za invalide je poudaril, da programi , katerih cilj je povečati zaposlenost in zaposljivost ranljivih skupin na trgu dela, upoštevajo raznolikost skupine invalidov in tudi lokalne značilnosti. Uršič je spregovoril tudi o naslednjem programskem obdobju črpanja sredstev iz ESS. »Najprej bomo pripravili kakovostno evalvacijo programov, ki se izvajajo. Preverili bomo, ali dejansko povečujejo možnosti za večjo vključenost invalidov na trg dela, v prihodnje pa bomo verjetno razvijali programe za težje invalide in za izobraževanje delodajalcev, lokalnih skupnosti in socialnih partnerjev.« Programi pa morajo temeljiti na filozofiji pomoč in kazen. To je izraz, ki ga uporabljajo strokovnjaki, pomeni pa spodbude na eni in odgovornost posameznika, ki prejema pomoč, na drugi strani, pojasnjuje Cveto Uršič.

Služba za odnose z javnostmi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.