domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Dialog  Vprašanja in odgovori  Pogosto zastavljena vprasanja 

Pogosto zastavljena vprasanja

Povečaj pisavo Natisni stran

Ali naj bi bila NATO baza oz. letališče na letališču Cerklje povezano s civilnim letališčem, omenjenem v projektu Phoenix.

 

V okviru obstoječega vojaškega letališča Cerklje ob Krki se v projektih posodobitve tega letališča ne predvideva širitev v obsegu NATO baze, ker le ta ni predvidena. NATO bo le zagotovil sredstva sofinanciranja (40 milijonov EUR) za posodobitev navigacijske in radarske opreme v smislu pristajalno-vzletnih objektov, da lahko vojaška letala pristanejo v kakršnih koli vremenskih razmerah in da lahko Republika Slovenija varuje svoj zračni prostor, ker bo pokrit z radarskimi instrumenti, lociranimi na teritoriju RS.

Ker so za potrebe Slovenske vojske obstoječe kapacitete vojaškega letališča prevelike, bo del ozemlja v okviru letališča na razpolago za civilno letališče (cca. 67 ha), kot je običaj tudi v drugih državah Evrope. Pista, vse navigacijske naprave, kontrola letenja, radarske naprave in upravljanje teh objektov bo skupno, tako za vojaško kot civilno letališče, kar bo pocenilo stroške same investicije kot tudi upravljanja in obratovanja tako vojaškega kot civilnega letališča.

Vir: Ministrstvo za gospodarstvo

Nazaj

 
  Na vrh
 

Imate vprašanje

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga zastavite preko spletnega obrazca.