domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Javna razprava o davčni reformi

LJUBLJANA

17.10.2006

Minister za finance Andrej Bajuk, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan ter sekretar na ministrstvu za finance Tomaž Perše so v okviru serije javnih razprav o gospodarskih in socialnih reformah obiskali Kranj. Z obiskovalci so se pogovarjali o tem, kdaj in zakaj je država stopila na pot spreminjanja davčne zakonodaje, kakšne spremembe davčna reforma prinaša tako fizičnim kot pravnim osebam in kako je povezana z večjim vlaganjem v znanost in raziskave.

»Zmanjšanje progresivnosti obdavčitve aktivnih dohodkov, kar bomo dosegli z zakonom o dohodnini, je nujno. Dohodninska progresija je izjemno visoka in pravzaprav že nevzdržna, saj posameznik, ki sodi v najvišji davčni razred, dela več kot 70 odstotkov za državo, slabih 30 odstotkov pa zase,« je pojasnil minister Bajuk in dodal, da to zelo škoduje gospodarstvu, saj bolj ustvarjalnih in bolj produktivnih ljudi ne spodbuja k delu, temveč učinkuje ravno nasprotno. Namesto v pet davčnih razredov bodo po novem davčni zavezanci – teh je približno 1.270.000 – razdeljeni v tri, stopnje davka pa bodo znašale 16, 27 in 41 odstotkov. Število zavezancev v prvem davčnem razredu se bo povečalo za osem odstotkov, v drugem davčnem razredu bo po novem 26 odstotkov vseh zavezancev, tretji davčni razred pa bo z devetimi odstotki zavezancev prispeval 54 odstotkov vse dohodnine, je pojasnil Bajuk. Prevetritev davčnega sistema je nujna tudi zaradi preprečevanja odhajanje izobraženih kadrov v tujino.

Minister Zupan je spregovoril o kratko- in dolgoročnih učinkih, ki jih v zvezi s sredstvi, ki jih podjetja vlagajo v razvoj in raziskave, prinaša reforma davčnega sistema. Podjetja lahko že letos uveljavljajo zmanjšanje davčne osnove v višini 20 odstotkov vseh njihovih naložb v raziskave in razvoj, olajšava pa naj bi pomagala doseči povečanje investicij v raziskave."Cilj te olajšave je, da se čim več podjetij poveže z inštituti, raziskovalnimi ustanovami, raziskovalci in univerzami," je povedal Zupan in pojasnil, da gre pravzaprav za dolgoročno reformo celotnega sistema financiranja raziskav in visokih šol. "Oba segmenta bomo združili z namenom, da bi univerze čim bolje sodelovale tudi z gospodarstvom," je napovedal in spregovoril tudi o šibkem odzivu podjetij na zaposlovanje mladih raziskovalcev. Kljub temu, da podjetju za mladega raziskovalca dve leti ni treba nič plačevati in je torej za podjetje »čisti dobiček«, je rezultat razpisa za 17 mest kar šokanten: dobili so tri kandidate.

O postopnem zniževanju stopnje obdavčitve pravnih oseb, ki se bo po predlogu zakona o davku od dohodkov pravnih oseb zniževala tako, da bi leta 2010 znašala 20 odstotkov, je  spregovoril sekretar na ministrstvu za finance Tomaž Perše.

Manjša obdavčitev podjetjem omogoča več dobička, ki bi ga lahko namenjala investicijam v raziskave in večjo produktivnost. "Dobiček bi podjetja lahko usmerila v izplačila dividend, vendar verjamem, da bodo povečane dobičke investirala  nazaj v podjetje, torej v raziskave in razvoj," je poudaril Perše. Poslovanje podjetij bo olajšano tudi z odpravo dvojnega obdavčenja, tako da bodo iz davčne osnove pod določenimi pogoji izvzete dividende in dividendam podobni dohodki.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.