domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Tehnološki preboj Slovenije s pomočjo Inštituta za dizajn

Minister za razvoj dr. Jože P. Damijan je po končanem obisku Univerze Stanford v Združenih državah skupaj s predstavniki znanosti in podjetij predstavil pobudo za ustanovitev Inštituta za dizajn.

Ta naj bi deloval po zgledu stanfordskega Hasso Plattner Institute of Design, širše poznanega kot d.school, in naj bi učinkovito povezal visokošolski sistem z gospodarstvom in znanostjo. S svojim delovanjem naj bi bistveno vplival na spodbujanje tehnološkega razvoja in konkurenčnosti Slovenije.

Stanfordski D.school je danes vodilna šola na področju celovitega razvoja novih produktov in rešitev, svojo uspešnost pa gradi na edinstvenem pristopu k reševanju problemov, katerega glavna značilnost je interdisciplinarnost.

Inštitut združuje strokovnjake različnih fakultet, podjetij in institucij, ki pri projektih prispevajo vsak svoje poglede na reševanje raznovrstnih problemov. Rezultati tega sodelovanja so presežki običajnih idej v smeri tehnoloških prebojev in oblikovanja novih produktov in rešitev.

Minister Jože P. Damijan je skupaj z direktorjem Instituta Jožef Stefan dr. Jadranom Lenarčičem 6. in 7. marca 2006 obiskal t.i. »d.school« in se tako seznanil z njegovim delovanjem. »Gre za nov pristop k reševanju problemov, tako imenovani »design thinking«; probleme obravnava projektno in kreativno. S takšnim pristopom bi veliko bolj uspešno sledili potrebam gospodarstva.

Pomembno je, da najprej zagotovimo učinkovit izobraževalni sistem, ki bo študente spodbujal k inovativnosti, inventivnosti in kar je najpomembneje, h kreativnosti. Študij na inštitutu bi moral biti multidisciplinaren in predvsem ne le teoretičen; študentje naj bi imeli možnost predvsem praktičnega dela.

V začetni fazi bi na inštitutu predavali domači profesorji, kasneje pa bi projekt postal mednaroden, z namenom, da študentje dobijo najboljša možna znanja,« je poudaril minister Damijan.

Po besedah direktorja Instituta Jožef Stefan dr. Jadrana Lenarčiča se tudi raziskovalci zelo močno zavedajo svoje odgovornosti za tehnološki razvoj Slovenije oz. za tehnološki preboj. »Pomembno je, da Inštitut za dizajn postane skupen razvojni projekt tako državnih institucij, raziskovalcev kot tudi gospodarstva, saj pomeni predvsem priložnost Slovenije, da končno poveže vrhunsko znanost in vrhunska podjetja.«

Ideja o ustanovitvi Inštituta za dizajn v Sloveniji je nastala pod okriljem iniciativne skupine, katere vodja je dr. Aleš Vahčič. »Slovenija v tem prelomnem razvojnem trenutku, ko želi spodbuditi konkurenčnost gospodarstva in izboljšati poslovno okolje podjetij, nujno potrebuje tak inštitut, ki bo deloval kot stičišče inovativnih idej. Združil bi razvojne laboratorije, mednarodni program visokošolskega podjetništva, univerzitetne in podjetniške inkubatorje ter sklad tveganega kapitala.«

Dr. Japec Jakopin, direktor podjetja Seaway je ob tej priložnosti predstavil pomen takšnega inštituta za uspešnejše gospodarstvo. »Vrhunski dosežki bi tako postali še odmevnejši, saj bi šlo za skupen nastop gospodarstva in znanosti, ki ga do zdaj nismo ravno vajeni.Naš kreativni naboj bi ostal v Sloveniji, hkrati pa bi pritegnili tudi tuje vrhunske strokovnjake, s katerimi bi skupaj ustvarjali nove rešitve z oznako "Created in Slovenia", torej ustvarjeno v Sloveniji.«

Polona Strnad

Služba za odnose z javnostmi

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.