domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Na Ravnah na Koroškem potekala peta javna razprava o gospodarskih in socialnih reformah

RAVNE NA KOROŠKEM

27.06.2006

Na Ravnah na Koroškem je 26. junija potekala peta javna razprava o gospodarskih in socialnih reformah, na kateri je beseda tekla predvsem o regionalnem razvoju in črpanju sredstev iz strukturnih in kohezijskega sklada EU. Tudi tokratni dogodek je dosegel svoj namen: spodbudil je javno razpravo o strategiji razvoja Slovenije in prebivalcem regije omogočil, da so predstavili svoje težave, uspehe in dobili odgovore na svoja vprašanja.

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar, državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj Andrej Horvat, član SD in nekdanji  državni sekretar v službi vlade za evropske zadeve Rado Genorio in predsednik uprave Preventa Jože Kozmus so v več kot dvourni razpravi odgovorili na številna vprašanja v zvezi z novimi priložnostmi države, predvsem pa regije.

Minister Žagar je povedal, da so se konec leta 2005 zelo okrepile dejavnosti pri izvajanju strukturnih in kohezijskega sklada, zdaj pa so v postopku podpisovanja zadnje pogodbe. Če je bila Slovenija prej na repu, je zdaj najuspešnejša nova članica EU pri črpanju sredstev iz evropskih skladov, je poudaril minister, to pa je posledica številnih aktivnosti vseh institucij, vključenih v izvajanje strukturnih skladov. V prihodnji finančni perspektivi v obdobju 2007-2013 bo Sloveniji na voljo 3,7 milijarde evrov, kar pomeni skoraj štirikratno povečanje na letni ravni.

Državni sekretar na SVR Andrej Horvat, ki je tudi vodja 10. delovne skupine, ki skrbi za usklajevanje razvojnega načrtovanja države, je povedal, da je treba veliko napora vložiti v pripravljalna dela opredelitve in izdelave osrednjih velikih projektov, to je projektov, ki presegajo vrednost 50 milijonov evrov. Tam kjer bo to mogoče, se bodo ti projekti financirali v okviru večletnega programskega financiranja. Horvat je izpostavil tudi pomen reforme visokega šolstva, sodelovanja med gospodarstvom in visokošolskimi ustanovami ter intenzivno delo na področju javno-zasebnega partnerstva. Zakon o javno-zasebnem partnerstvu je ta trenutek v vladnem postopku, pa tudi v prihodnje se bo vlada s tem veliko ukvarjala, saj bomo zelo potrebovali zasebna sredstva, je poudaril državni sekretar. 

Član SD Rado Genorio je izpostavil pomen Partnerstva za razvoj, sporazuma političnih strank in predstavnikov narodnosti v DZ o sodelovanju pri izvajanju Strategije razvoja Slovenije. Partnerstvo deluje, pravi Genorio, pa tudi črpanje iz evropskih skladov je iz težkega obdobja prešlo v bolj utečene tirnice. Izgradnja institucij je namreč dolgotrajen proces, razvojno partnerstvo pa je treba izgraditi tudi na lokalni in regionalni ravni. Slovenija je bila v predpristopnem obdobju izjemno uspešna, zdaj pa je treba slediti konceptu velikih projektov in koncentriranju kadrov in institucij, je prepričan Genorio.

Predsednik uprave Preventa Jože Kozmus je povedal, da gospodarstvo reforme podpira, je pa izpostavil problematiko previsokih stroškov dela za strokovnjake in vlado pozval k ukrepom, ki se nanašajo na starševsko varstvo in razmere, ki omogočajo povečanje rodnosti. Kozmus je izpostavil tudi pomen učinkovitosti v proizvodnji in proizvajanje stvari z večjo dodano vrednostjo, izrazil pa je skrb zaradi nizke stopnje tujih neposrednih investicij v naši državi.

Minister Žagar je v nadaljevanju predstavil spremembe, ki jih prinaša ustanovitev pokrajin in povedal, da bo ravno dan po razpravi v Državnem zboru razglasitev zakona, ki odpira vrata k ustanovitvi pokrajin, predstavil pa je tudi cilje državnega razvojnega programa za obdobje 2007-2013.

V živahni razpravi, ki so jo dejavno sooblikovali župani in občinski svetniki iz Raven ter okoliških občin, je beseda tekla o specifičnih težavah Koroške, problematiki izgradnje cest, pomanjkanju podjetij, ki bi prišla v regijo in poskrbela za nova delovna mesta  ter vzpostavljanju visokošolskega središča.

Prijazen pozdrav,

Urad Vlade RS za informiranje

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.