domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Novice 

Novice

Povečaj pisavo Natisni stran

Scenariji za testiranje idej, strategij, usmeritev ali projektov v luči podnebnih sprememb: Zelena oaza, Brez idej in Kameleon

V okviru projekta Scenariji razvoja Slovenije do leta 2035: Trendi in priložnosti v času podnebnih sprememb, ki ga je letos izvedla Služba Vlade RS za razvoj, so nastali trije scenariji, ki predstavljajo tri verjetne razvojne zgodbe v luči podnebnih sprememb: Zelena oaza, Brez idej in Kameleon. Na današnji zaključni delavnici tega projekta je Služba Vlade za razvoj te tri scenarije predstavila ključnim oblikovalcem politik, z namenom da jih upoštevajo na različnih ravneh sprejemanja odločitev.

 

Projekt oblikovanja razvojnih scenarijev za Slovenijo do leta 2035 v luči podnebnih sprememb je Služba Vlade RS za razvoj začela izvajati marca letos. Namen projekta, ki ga je metodološko izvedlo mednarodno svetovalno podjetje Scenario Development, je bil začeti z iskanjem odgovora na vprašanje, ali in kako lahko Slovenija (p)ostane družba blagostanja v smislu izzivov in priložnosti, ki so posledica podnebnih sprememb. Scenariji so nastali v participatornem procesu, v katerem je sodelovalo več kot osemdeset posameznikov iz različnih skupin deležnikov. Scenariji so nastali preko intervjujev z mnenjskimi voditelji, možnosti sodelovanja preko bloga, dvodnevne delavnice, na kateri je v moderiranem procesu sodelovalo več kot trideset strokovnih udeležencev, vključevanje strokovnjakov za vrednotenje nastalih osnutkov do današnje zaključne delavnice za angažiranje ključnih akterjev in odločevalcev, katere cilj je diseminacija in spodbujanje uporabe scenarijev.

 

S tako nastalimi scenariji želimo odločevalcem ponuditi platformo za prevetritev strateških usmeritev in dokumentov. »Različne obstoječe strategije želimo testirati glede na možne izide, ki jih predstavljajo scenariji in na ta način zagotoviti, da bodo podnebne spremembe in odgovori nanje postali del družbenega diskurza in dialoga v prihajajočih mesecih in letih.« je danes povedal minister za razvoj dr. Žiga Turk, ki vodi tudi Svet za trajnostni razvoj.

 

Nastali so trije scenariji, ki ponujajo vpogled v alternativne prihodnosti, ki jih morda ne pričakujemo ter niso del konvencionalnega razumevanja in razmišljanja o razvoju v Sloveniji.

 

Brez idej – je scenarij, v katerem je prikazano prevladujoče pomanjkanje ustreznega delovanja vlad in njihovega zanikanja kakršnegakoli vpliva na okolje. Naraščajoči ekstremni vremenski pojavi in negativni vplivi na koncu, zaradi pomanjkanja pravočasnega ukrepanja, pripeljejo do sprejemanja ostrih in strogih ukrepov. Tehnološkega razvoja ni, zato Slovenija postane prostor, kamor se selijo umazane tehnologije iz denimo azijskih držav. Tudi Evropska unija je v podobni situaciji. V tem scenariju odločevalci ne razumejo vplivov podnebnih sprememb, zato konkretne ukrepe sprejmejo šele na koncu, ko bo morda že prepozno.

 

Zelena oaza – najboljši rezultat je mogoče doseči z zgodnjimi ukrepi, katerih gonilo so tehnološke spremembe in spremembe vrednot. Prebivalstvo sprejme vse načrte in priporočila, politike in predpisi se izvajajo v največji možni meri in zato so posledično koristi največje. Ekonomski sistem se spremeni in postane manj ogljično intenziven. Ta scenarij je tisti, s katerim smo pred "krivuljo vplivov", da tako v največji možni meri zmanjšamo in preprečimo vplive podnebnih sprememb. Za realizacijo takega scenarija je potrebno globalno sodelovanje, konsenz in usklajene politike skozi daljše časovno obdobje.

 

Kameleon – je zgodba evolucije: soočamo se z majhnimi, posameznimi prilagajanji in odgovori za reševanje vplivov in posledic podnebnih sprememb brez proaktivne naravnanosti, da se negativnim vplivom dolgoročno izognemo. Sprejemamo določene ukrepe, vendar brez koordinacije. Po tem scenariju gremo v pravo smer, ker ljudje čutijo, da je močnejši odgovor na podnebne spremembe potreben, vendar pa je vedno premajhen in prepozen za doseganje kakršnegakoli večjega vpliva. Prepozen je, da bi se izognili izpostavljenosti silam, ki so posledica podnebnih sprememb.

 

Minister za razvoj dr. Žiga Turk je po današnji zaključni delavnici povedal: »Največ bomo za svet naredili, če se nam posreči kakšna inovacija, znanstveno ali tehnično odkritje, ki lahko pomaga pri izrabi obnovljivih virov energije ali energetski učinkovitosti. Sicer pa se moramo prilagoditi spremenljivemu podnebju, izpolnjevati mednarodne zaveze in izkoristiti spremembe politik in podnebja za razvoj. Pravočasen prehod v nizkoogljično družbo je razvojna nujnost, ki pa sploh ni samo naloga za državo, ampak tudi za lokalne skupnosti, podjetja in posameznike. Prepričan sem, da bodo scenariji lahko v odločilno pomoč pri testiranju idej, strategij, usmeritev in tudi projektov v luči podnebnih sprememb. Želimo si v zeleno oazo in za to potrebujemo odločne, jasne in usklajene politike skozi daljše časovno obdobje. Ministrstvo za trajnostni razvoj bi k temu lahko bistveno prispevalo.«

 

povezava:

Scenariji razvoja Slovenije do leta 2035

 

 

<- Nazaj na: Novice

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.