domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

V Mariboru potekala javna razprava o cenejši in učinkovitejši javni upravi

MARIBOR

23.06.2006

Predstavniki Vlade RS in lokalnega gospodarstva nadaljujejo s serijo javnih razprav o gospodarskih in socialnih reformah. O cenejši in učinkovitejši javni upravi ter tudi o nizu drugih reformnih ukrepov so 22. junija v Mariboru govorili minister za javno upravo dr. Gregor Virant, državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj dr. Andrej Horvat in direktor podjetja Konstruktor Marjan Pinter.

Minister Virant je uvodoma pojasnil, da reforme pravzaprav pomenijo izboljševanje in prilagajanje, kar se v okviru javne uprave odraža kot poenostavljanje postopkov in zagotavljanje učinkovitega servisa tako za državljane kot za podjetja. Država se zaveda, kaj oboje najbolj pesti:  previsoke davčne obremenitve, toga delovnopravna zakonodaja in zapletenost uradnih postopkov. Poleg že približno 50 poenostavljenih postopkov in 35 konkretnih ukrepov, ki še bodo izvedeni, je vlada vzpostavila tudi antibirokratski filter, s katerim preprečuje nastajanje novih birokratskih ovir.

Državni sekretar Službe vlade za razvoj Andrej Horvat je v zvezi s časovnico izvajanja gospodarskih in socialnih reform povedal, da so zakoni zdaj v postopku priprave, v obravnavo pa bodo prišli jeseni. V drugi polovici leta je na vrsti  tudi reforma davčne zakonodaje, kjer so zakonski predlogi že v nastajanju. Horvat je spregovoril tudi o poenostavitvi upravljanja s sredstvi iz strukturnih in kohezijskega sklada. Njihovo upravljanje je zdaj združeno na enem mestu, uvaja se koncept programskega financiranja in letnih razpisov ne bo več, hkrati pa si vlada prizadeva za kontinuiteto kadrov – prve razpise za zaposlovanje na začetku prihodnjega leta lahko pričakujemo oktobra.

Po besedah ministra Viranta mora biti država čim bolj prijazna do gospodarstva, saj bo to le tako lahko ostalo konkurenčno. Med dosedanjimi pozitivnimi premiki je Virant izpostavil projekt Vse na enem mestu (VEM), odpravo dvojnega pošiljanja podatkov in nekaterih nepotrebnih davčnih obrazcev, kar za podjetja pomeni znatne prihranke, ter spremembe v davčni upravi. Tudi prihodnji načrti so veliki: spremenjena bosta zakon o javnih naročilih in prostorska zakonodaja, čim več storitev pa želi vlada državljanom omogočiti tudi v elektronski obliki.

Državni sekretar Horvat je kot pomemben del reform izpostavil tudi reformo visokega šolstva, ki je potrebna za izboljšanje kakovosti izobraževanja in decentralizacijo. Ne želimo postaviti univerze v vsako slovensko vas, je pojasnil Horvat, temveč vzpostaviti izobraževalne institucije tam, kjer jih gospodarstvo potrebuje in jih je tudi pripravljeno sofinancirati.

Predstavnik gospodarstva, direktor podjetja Konstruktor Marjan Pinter, je izrazil podporo vladni strategiji in poudaril, da so nekateri rezultati poenostavljanja postopkov v javni upravi že vidni, vendar je to po njegovem mnenju šele začetek. Podjetja potrebujejo pomoč pri prodoru na tuje trge, potrebna je večja fleksibilnost pri zaposlovanju v kriznih obdobjih in treba je zmanjšati obdavčitev plač.

 

Fotografije dogodka si lahko ogledate v sklopu Fotogalerija

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.