domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

V Novem mestu potekala javna razprava o cenejši in učinkovitejši javni upravi

NOVO MESTO

01.06.2006

Druga javna razprava o gospodarskih in socialnih reformah, katere namen je bil spodbuditi javno razpravo in razumevanje strategije razvoja Slovenije v širši javnosti, je s poudarkom na cenejši in učinkovitejši javni upravi 31. maja potekala na novomeški Visoki šoli za upravljanje in poslovanje.

Minister za javno upravo dr. Gregor Virant, državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj dr. Andrej Horvat, generalna direktorica Adrie Mobil Sonja Gole in direktor razvoja in projektive v Trimu Trebnje Miloš Ebner so v skoraj dvourni razpravi odprli široko področje tem, ki v okviru zastavljenih reform prinašajo spremembe tako državljanom kot gospodarstvu.

Minister za javno upravo Gregor Virant je povedal, da spremembe na področju javne uprave pomenijo prijaznejše, cenejše in učinkovitejše postopke ter posledično zvišujejo kakovost življenja državljanov.

Do zdaj je bilo že veliko storjenega – minister je izpostavil e-Podaljšanje registracije, storitev, ki omogoča spletno podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja in posledično izvedbo podaljšanja registracije motornega vozila, portal e-VEM, ki bodočemu samostojnemu podjetniku omogoča, da na enem mestu opravi vpis v Poslovni register Slovenije, in prenovljen državni portal e-uprava – vendar je na voljo še veliko možnosti za poenostavljanje upravnih postopkov, s čimer se ministrstvo intenzivno ukvarja..

Državni sekretar Službe vlade za razvoj Andrej Horvat je izpostavil, da je poenostavljanje upravnih postopkov pomembno tudi zaradi učinkovitejšega črpanja sredstev iz skladov EU in povedal, da je za prihodnje programsko obdobje pripravljen predlog sistema za pripravo tako imenovanih »osrednjih projektov«, ki bodo prispevali k razvojnemu preboju v Sloveniji.

Horvat je poudaril tudi pomen razbremenitve državnega proračuna  pri financiranju velikih infrastrukturnih projektov z vključitvijo javnega sektorja.

Na nujnost razbremenitve gospodarstva z znižanjem davčnega bremena za podjetja in ustvarjanja ugodnega okolja za tuje neposredne investicije ter zmanjšanje administrativnih bremen je opozorila generalna direktorica Adrie Mobil Sonja Gole, saj je to ključnega pomena za povečanje konkurenčnosti. Vprašanje konkurenčnosti - tudi izobraževalnih sistemov -  je izpostavil Miloš Ebner,

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.