domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Novice 

Novice

Povečaj pisavo Natisni stran

Poročilo o izvajanju gospodarskih in socialnih reform za obdobje 2006 – 2008

Razvojni minister dr. Žiga Turk:

 

»Imeli smo dober veter, ampak hitro smo dvignili tudi prava jadra.«

 

Včeraj je vlada sprejela poročilo o izvajanju gospodarskih in socialnih reform za obdobje 2006 – 2008 v katerem ugotavljamo, da je raven razvitosti v primerjavi s povprečjem EU lani dosegla 89 odstotkov, gospodarska rast je bila najvišja v zadnjih letih, bistveno se je zmanjšala brezposelnost in zmanjšalo se je število ljudi, ki so odvisni od socialne pomoči. Na dobre rezultate je vplivalo več dejavnikov, tudi izpeljane reforme.

 

V Okviru gospodarskih in socialnih reform je Vlada pred dobrima dvema letoma opredelila spremembe, ki so potrebne, da bi v Sloveniji bolje živeli ter da bi pospešili gospodarsko rast, rast dohodkov in izboljšali socialni standard prebivalcev, ki ga omogoča uspešno delovanje gospodarstva. »Imeli smo dober veter, ampak hitro smo dvignili tudi prava jadra.« je danes ob predstavitvi poročila o izvajanju gospodarskih in socialnih reform za obdobje 2006 – 2008 povedal razvojni minister dr. Žiga Turk.

 

Ocenjujemo, da je polovica vseh ukrepov večinoma ali v celoti realiziranih, petina jih je realiziranih delno, pri treh ukrepih pa je bila izbrana alternativna rešitev. Samo petina ukrepov je bila realizirana v manjši meri, ali nerealizirana. Med temi pa je polovica takih, za katere so osnutki že pripravljeni.

 

Največ napredka smo dosegli na področju konkurenčnosti in gospodarske rasti, še posebej na področju javnih financ, vključujoč reformo davčnega sistema in povečanja konkurenčnosti, ter na področju dvosmernega pretoka in uporabe znanja za gospodarski razvoj in kakovostna delovna mesta. Spodbudni rezultati so tudi na področju učinkovite in cenejše države. Nekoliko manj uspešni pa smo bili na področju modernizacije socialnega sistema, še posebej na področju sprememb in dopolnitev pokojninskega sistema ter bolj kakovostnega in učinkovitega zdravstva.

 

Vsebinsko ocenjujemo, da je bil napredek dober na področjih, kjer ima država odločujoč vpliv, in manjši na področjih, kjer ni bilo mogoče doseči dogovora s socialnimi partnerji, ali pa so spremembam nasprotovale druge interesne skupine.

 

"Rezultati države na gospodarskem področju kažejo, da se reforme splačajo. Nismo izvedli čisto vseh, ampak rezultat je prišel. To je motiv, da z modernizacijo države in njenih sistemov nadaljujemo," je povedal minister Turk.

 

Med izzivi je minister izpostavil v prvi vrsti inflacijo, a tudi prožno varnost, pri čemer je pomembno zagotoviti oboje, prožnost in varnost, pomembna je tudi stopnja zaposlenosti, da se mladi prej zaposlijo in starejši kasneje upokojijo, ter pa posodobitev sistema socialnih transferjev.

 

Minister je izpostavil tudi razvojne izzive, kot so premik gospodarstva k višji dodani vrednosti in storitvam, inovativnost, usmerjenost raziskav, povezava med raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom. Poudaril je razvojni potencial na področju prilagajanja podnebnim spremembam in na področju energetske učinkovitosti, izpostavil pa je še pomen ustvarjanja prijaznega okolja za podjetnike, spodbujanja podjetnosti in prijaznejšega sistema s še manj birokratskih ovir. »To skupaj omogoča nadaljevanje gospodarske rasti, ker ta edina omogoča tudi višje plače,« je za konec še povedal minister Turk.

<- Nazaj na: Novice

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.