domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

V Murski Soboti potekala prva izmed trinajstih načrtovanih javnih razprav

MURSKA SOBOTA

23.05.2006

V torek, 23. maja, je v Grajski dvorani v Murski Soboti potekala prva izmed trinajstih načrtovanih javnih razprav o predlaganih gospodarskih in socialnih reformah, s katerimi želi vlada spodbuditi javno razpravo o reformnih ukrepih ter dvigniti razumevanje predlaganih reform ter načrtovanih zakonodajnih sprememb.

Gostje javne razprave - minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič, vodja sektorja za socialne reforme in razvoj pri Službi Vlade RS za razvoj Lidija Apohal Vučkovič in direktor Mesne industrije Radgona Peter Polanič – so predstavili predvidene ukrepe na področju zaposlovanja, trga dela in socialnih transferjev, dotaknili pa so se tudi pomena reform za gospodarske panoge v pomurski regiji, ki se v Sloveniji bori z največjo stopnjo nezaposlenosti.

 

Brez dela je po besedah župana Murske Sobote Antona Štiheca, ki je pozdravil goste in občinstvo, približno 18 odstotkov pomurskega prebivalstva.

 

Kot je poudaril minister Drobnič, je trg dela v Sloveniji še vedno razmeroma tog, kljub temu pa so že vidne pozitivne spremembe nekaterih uveljavljenih sprememb, saj se je število brezposelnih v zadnjem času nekoliko zmanjšalo.

 

Minister je prepričan, da bi morala biti vstop in izstop iz zaposlitve hitrejša, država pa predvideva ukrepe, ki bodo mladim olajšala iskanje prve zaposlitve, starejšim od 55 let pa z ukrepi za delodajalce omogočili boljši dostop do delovnih mest. Minister je tudi poudaril, da bi lahko z zmanjšanjem zlorab pri študentskem delu in zmanjševanju dela na črno prihodnje leto pridobili 10.000 delovnih mest.

 

Lidija Apohal Vučkovič je mnenje ministra Drobniča dopolnila s primerom skandinavskih držav, kjer v enem letu kar tretjina delavcev zamenja zaposlitev, delodajalci pa ne zaposlujejo ljudi na določeno delovno mesto, ampak jih usposabljajo za širok krog opravil. Na ta način dosegajo fleksibilnost, ki sicer ne ščiti delovnega mesta, varuje pa zaposlitev.

 

Apohal Vučkovičeva je prepričana, da je treba uvesti spremembe na področju socialnih transferjev, ki ne pridejo v prave roke, prejemnikov pa zaradi njihove višine ne spodbujajo k iskanju zaposlitve. "Poskušamo vzpostaviti takšen sistem, da bi tisti, ki dela, vselej dobil več od tistega, ki ne dela. Vendar je to v državi, kjer so plače nizke, težko," je dodala.

 

Direktor Mesne industrije Radgona Peter Polanič se je zavzel za večjo fleksibilnost delovne sile in se pridružil mnenju ministra, da je treba vzpostaviti sistem, v katerem se delodajalci ne bodo bali sklepati pogodb za nedoločen delovni čas, ter dodal, da ima MIR precejšnje težave pri iskanju sezonskih delavcev. Polanič je prepričan, da so reforme potrebne, vendar se je treba vprašati, kdaj in v kolikšni meri jih bomo izvajali.

 

V živahni razpravi je z vprašanji, mnenji in komentarji dejavno sodelovalo tudi občinstvo, ki se je v veliki meri strinjalo, da so reforme potrebne, izrazilo pa je tudi upanje, da bodo reforme skupaj z investicijami v infrastrukturo izboljšale zaposlitveno sliko Pomurja.

 

Prijazen pozdrav,

Urad Vlade RS za informiranje

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.