domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Mednarodni forum na temo pokojninske reforme

BLED

09.06.2007

Center za razvoj financ (Center of Excellence in Finance – CEF) je od 7. 9. junija 2007 na Bledu organiziral Mednarodni forum na temo pokojninske reform in združil strokovnjake s področja pokojninskih reform ter predstavnike različnih mednarodnih institucij.

Pokojninske reforme so središče javne diskusije v mnogih državah po vsem svetu. Zaradi pomembnosti njihovih socialnih in makroekonomskih učinkov se politiki in strokovnjaki srečujejo z zelo kompleksnimi vprašanji.

»V zadnjih letih je prišlo do izboljšanja razumevanja fiskalnih učinkov staranja prebivalstva, vse bolj pa se tudi zavedamo njegovih resnih posledic.

 

O problemih, ki jih povzroča staranje prebivalstva je bilo storjenega in predvsem rečenega že veliko, namen foruma pa je združitev vodilnih strokovnjakov in institucij s področja pokojninskih sistemov, kot tudi priložnost posameznih držav, da predstavijo svoje izkušnje na primerih.«  S temi besedami je finančni minister Andrej Bajuk nagovoril okoli 100 udeležencev Mednarodnega foruma na temo pokojninske reforme, ki ga je organiziral CEF od četrtka 7. do sobote 9. junija v hotelu Golf na Bledu.

 

V tesnem sodelovanju s Svetovno banko so predstavniki ministrstev za finance, ministrstev za delo in/ali družino in socialne zadeve, OECD, Mednarodnega denarnega  sklada, Evropske komisije in drugi primerjali stališča in izmenjevali izkušnje o reformah pokojninskih sistemov, ki so nujno potrebne v starajoči se družbi. Za uspeh reforme pokojninskega sistema so seveda nujne vzporedne reforme trga dela in finančnega trga.

 

Med glavnimi tujimi govorniki na mednarodnem forumu so bili g. Robert Holzmann iz Svetovne banke, ga. Teresa Ter-Minasian iz mednarodnega denarnega sklada ter predstavniki finančnih ministrstev in ministrstev za delo evropskih držav. Forum so moderirali slovenski strokovnjaki, svoje poglede pa sta predstavila tudi Aleš Berk iz Ekonomske fakultete in Boris Majcen iz Inštituta za ekonomska raziskovanja.

 

Domači in tuji strokovnjaki so bili vsi enotnega mnenja, da so reforme pokojninskih sistemov v starajoči se družbi nujno potrebne, povzročajo pa številna vprašanja in dileme, saj odločitev vsekakor ni lahka. Med drugim nastaja tudi konflikt interesov, saj se staramo vsi in vsi bomo enkrat upokojeni in bomo dobivali »rento« na naše aktivne prispevke za starost. Vsi si želimo, da bi bila ta renta zadostna za solidno starost nad mejo revščine, ali jo s podaljševanjem sedanjega sistema lahko tudi dosežemo pa med strokovnjaki ni nobenega dvoma.

 

Ta cilj je utopičen in vodi v vse večje težave v prihodnosti. S serijo prispevkov bomo v bodoče predstavili primer Slovenije v primerjavi z izkušnjami, ki so bile predstavljene na Forumu.

 

Forum lahko sklenemo z besedami g. Augusta Iglesiasa iz PrimAmerica: »Vsi vemo, da je pokojninska reforma nujna in da je lahko mnogo bolj učinkovita, če so izpolnjeni predpogoji razvitega trga dela in predvsem finančnega trga. Ker pa so reforme v veliki meri odvisne od politične situacije v neki državi, se jih vlade lotevajo ne glede na izpolnjenost predpogojev, kar prednje postavlja še večji izziv in predvsem ogromno dela.«

 

Center za razvoj financ

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.