domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Druga javna razprava o socialnem vključevanju v Celju

CELJE

30.08.2006

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič, v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Anka Rode in generalni direktor direktorata za invalide Cveto Uršič so včeraj obiskali Celje in se na Centru za rehabilitacijo invalidov s številnim občinstvom med drugim pogovarjali o trenutnih razmerah na trgu dela, zaposlovanju invalidov in drugih težje zaposljivih oseb, programih, sofinanciranih iz Evropskega socialnega sklada (ESS) ter izvajanju Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov.

Na drugi javni razpravi o socialnem vključevanju - zaposlovanju invalidov in drugih težje zaposljivih oseb ter drugih ukrepih na trgu dela, je minister Drobnič izrazil veselje zaradi spodbude in pripravljenosti javnosti za dialog, ki pripomore k dobrim rešitvam, povezanih s trgom dela, in izpostavil pomen Evropskega socialnega sklada, s katerim je Evropska unija že leta 1957 posegla v zmanjševanje razlik med regijami v EU. Razlike med zaposlenostjo posameznih skupin pa še vedno ostajajo in tudi v Sloveniji ni nič drugače, je opozoril minister in pojasnil, da ministrstvo med seboj povezuje ukrepe, ki vodijo k istemu cilju – spodbude na področju starševskega varstva namreč vplivajo na zaposlenost, ukrepi za mlade lahko pripomorejo k hitrejši odločitvi za družino …

»Da bo delo vrednota, da se bo delo v Sloveniji izplačalo,« je minister izpostavil kot najpomembnejšo misel, s katero se je strinjalo tudi občinstvo.

Tudi v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje je uvodoma poudarila pomen zaposlitve, ki je temelj socialne varnosti. Rodetova je predstavila nekatere podatke in povedala, da je bilo julija letos v Celju registriranih 10.656 brezposelnih oseb, kar je skoraj 11 odstotkov manj kot julija lani, v tem letu pa se je zaposlilo 3.707 brezposelnih, kar znaša 9 odstotkov več v primerjavi z letom 2005. Delodajalci so v prvih sedmih mesecih prijavili 12.173 potreb po delavcih, na področju celotne Slovenije pa ta številka znaša 136.556.

S paleto ukrepov in aktivnosti, ki so na voljo, želimo tudi težje zaposljivim osebam omogočiti hitrejše in učinkovitejše zaposlovanje ter večjo delovno in socialno integracijo v okolje, je pojasnila Rodetova in posebej izpostavila pomoč pri zaposlovanju dolgotrajno brezposelnih žensk.

Generalni direktor direktorata za invalide je predstavil zloženko o zaposlovanju in socialni vključenosti invalidov, ki sta jo ministrstvo in Zavod pripravila s finančno pomočjo iz Evropskega socialnega sklada. Ker je zloženka še čisto »sveža«, je ta trenutek na voljo le v tiskani obliki, je pojasnil Uršič in napovedal, da bo kmalu pripravljena tudi v zvočni tehniki in braillovi pisavi.

Cveto Uršič je prepričan, da naj si invalidi, ki so pomembna in ranljiva skupina na trgu dela in v celotni družbi, sami ustvarjajo sredstva za lastno življenje, če je to le mogoče. Vključeni so v aktivne in pasivne programe, aktivno pa sodelujejo tudi pri pripravi različnih dokumentov. Ravno zdaj je v pripravi Nacionalni akcijski program za invalide, delovno gradivo pa bo v prihodnjih dveh tednih že na voljo na spletni strani ministrstva.

 

Služba za odnose z javnostmi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.