domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Povzetek glavnih predlaganih rešitev v davčni reformi

LJUBLJANA

15.09.2006

Vlada je na včerajšnji seji sprejela že nekaj časa napovedovane predloge sprememb svežnja davčnih zakonov. Nekateri od njih so v primerjavi z vsebino, javnosti predstavljeno konec avgusta, doživeli manjše spremembe. Tako novi predlog zakona o dohodnini nekoliko spreminja stopnje obdavčitve, predlog zakona o davku od dohodkov pravnih oseb pa predvideva postopno znižanje splošne davčne stopnje na 20 odstotkov.

Veljavna davčna zakonodaja je v vsakdanjem življenju administrativno zahtevna in zapletena. Zavezanci morajo izpolnjevati veliko zapletenih obrazcev, davčna uprava pa jih mora pregledati, pri čemer možnosti za napake – že zaradi postopkov samih – niso izključene ne na strani državljanov kot tudi ne na strani davčne uprave.

Že lani so se na tem področju zgodile pozitivne spremembe. Z novelo zakona o dohodnini, ki je bila sprejeta konec leta 2005 in velja v letošnjem letu, se je na področju obdavčitve dohodkov fizičnih oseb uveljavila ureditev, po kateri se del dohodkov – obresti, dividende in kapitalski dobički - obdavčuje po proporcionalni stopnji (20% oz. 15% za obresti), preostali del (predvsem dohodki iz zaposlitve, dohodki iz dejavnosti in dohodki iz kmetijstva) pa še vedno po petih progresivnih stopnjah (od 16% do 50%). Hkrati so bile sprejete nekatere ugodnosti, kot je npr. oprostitev plačila dohodnine od dodatka za veliko družino.

Z novelo zakona o spremembah zakona o davku na izplačane plače se bo z letom 2009 prenehal obračunavati in plačevati davek na izplačane plače, ki v veljavnem sistemu pomeni precejšnjo obremenitev dela. Predlagana rešitev zakona, da se v obdobju treh let znižajo stopnje davka na izplačane plače, pomeni, da se bo znižala obdavčitev plač in s tem stroški dela za vse plače, ki so višje od 165.000 tolarjev. Tako se bodo letos stopnje davka na izplačane plače znižale za 20 %, prihodnje leto za nadaljnjih 20 % ter v letu 2008 še za 30%.

 

Predlog zakona o dohodnini (pdf, 33,8)

 

Služba za odnose z javnostmi Ministrstva za finance

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.