Sporočila za javnost

Premier bo za novega ministra brez listnice predlagal dr. Žigo Turka

LJUBLJANA

05.02.2007

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša bo do konca tega tedna za ministra brez listnice, ki bo vodil Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj, predlagal dr. Žigo Turka. Državni zbor Republike Slovenije naj bi tako o predlogu predsednika vlade odločal na februarski redni seji.

Dr. Žiga Turk se je rodil 4.2.1962 v Ljubljani. Danes je redni profesor na Univerzi v Ljubljani. Po izobrazbi je doktor tehničnih znanosti, magister računalništva in univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva.

 

Širši javnosti je bil znan kot pobudnik in strokovni urednik mikroračunalniške revije Moj mikro (1984-87). Je eden od pionirjev uvajanja svetovnega spleta v Sloveniji in avtor več storitev, ki so prerasle slovenski okvir. Kot redni profesor predava na Univerzi v Ljubljani, kot gostujoči predavatelj oziroma profesor pa je doslej sodeloval na Kraljevi tehnični univerzi v Stockholmu, na Istanbul Technical University in na Univerzi v Zagrebu.

 

Je recenzent nacionalnih raziskovalnih projektov Avstrije in Finske. Redno recenzira znanstvene članke za več mednarodnih revij in sodeluje v programskih odborih večine mednarodnih dogodkov iz njegovega področja. Je soustanovitelj in sourednik mednarodne znanstvene revije ITcon. V evropskih raziskovalnih programih sodeluje od leta 1994; dva večmiljonska projekta je tudi koordiniral. Od leta 2006 je predsednik nadzornega sveta družbe Telekom Slovenije.

 

Sodeloval je pri pripravi Nacionalnega raziskovalnega in razvojnega programa za obdobje 2006-2010 in pri strategiji ciljnih raziskovalnih projektov. Bil je član skupine za reformo davčnega sistema pri Odboru za reforme. Je član Znanstvenega sveta Agencije za razvojno in raziskovalno dejavnost in podpredsednik Strateškega sveta za kulturo, izobraževanje in znanost.

 

Predsednik vlade Janez Janša svoj predlog utemeljuje z bogatimi izkušnjami dr. Turka na področju raziskav in razvoja, razumevanjem strateških reformnih ciljev in usmeritev iz okvira gospodarskih in socialnih reform, strokovno širino, mednarodno razgledanostjo in predvsem rezultati njegovega dela, ki odražajo dolgoletna prizadevanja za uresničevanje ciljev, kot jih je Vlada RS oblikovala v Strategiji razvoja Slovenije.

 

Dr. Žiga Turk je na kandidaturo pristal in v odgovoru predsedniku vlade zapisal: "Velika čast je biti povabljen k delu za svojo državo. Odločitev ni bila lahka, bila pa je edina mogoča. Skozi celotno poklicno pot se tako ali drugače ukvarjam z razvojem in tehnologijami prihodnosti. Skrb za razvoj države pa je izziv, ki ga sprejemam v pričakovanju timskega dela in konstruktivnega sodelovanja z vsemi, ki se jih dotikajo vprašanja prihodnosti."

 

Kandidat za ministra brez listnice dr. Žiga Turk bo vsebinske poglede na razvoj in reforme najprej predstavil ustreznemu parlamentarnemu telesu, nato pa tudi širši javnosti.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost