domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Javna razprava o povečanju konkurenčnosti gospodarstva in spodbujanju podjetništva

VELENJE

20.09.2006

Urad vlade za informiranje je v Velenju pripravil javno razpravo o povečanju konkurenčnosti gospodarstva in spodbujanju podjetništva, s katero želi javnosti predstaviti Strategijo razvoja Slovenije in vzpostaviti dialog z državljani ter državljankami. Precej široko temo so z različnih vidikov in prek odgovorov na vprašanja občinstva osvetlili državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj dr. Andrej Horvat, generalni direktor direktorata za podjetništvo in konkurenčnost dr. Andrej Kitanovski in predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Državni sekretar Andrej Horvat je uvodoma pojasnil, zakaj prav zdaj, ko je gospodarska rast visoka, razpravljamo o nadaljnjem razvoju podjetništva. »Slovenija ni prav dobra na področju inovativnosti, kreativnosti in višanju dodane vrednosti. Zato je treba izboljšati trenutne razmere – rezultati ukrepov bodo vidni čez približno dve leti,« napoveduje Horvat. Spomnil je na to, da je treba gospodarstvo spodbuditi, da bo več vlagalo v raziskave in razvoj, in povedal, da bo vlada podpirala zelo dobre projekte večjih podjetij. To pomeni, da se bodo za državne subvencije lahko potegovala tudi večja podjetja. Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 vsebuje tudi gradnjo devetih gospodarskih središč po vsej Sloveniji, z izbranimi projekti pa naj bi prispevali k oblikovanju ugodnih pogojev za razvoj in delovanje slovenskih podjetij, pojasnjuje Horvat.

Andrej Kitanovski je predstavil ukrepe, zastavljene za povečanje konkurenčnosti, ki posegajo na štiri področja: spodbujanje podjetništva in podjetništvu prijaznega okolja, podpiranje poklicnega in strokovnega izobraževanja, vključno s pretokom raziskovalcev v gospodarstvo, spodbujanje inovativnosti za povečanje konkurenčnosti podjetij in kot finančni mehanizem nadaljnji razvoj slovenskega podjetniškega sklada. Pri tem je izpostavil tudi razvoj sklada mešanega kapitala. »Zagotoviti želimo ugodne lastniške finančne vire, zato se bo vzpostavil sklad tveganega kapitala, ki bo deloval po načelu javno-zasebnega partnerstva,« je povedal Kitanovski. Napovedal je tudi, da se bo z vladnimi ukrepi v enem letu za dva odstotka povečala zaposlenost raziskovalcev v gospodarskem sektorju.

»Recepta za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva ni, vendar je prav, da se o tem pogovarjamo danes, ko je slika dobra,« je prepričan Franjo Bobinac. Poudaril je, da so za usodo podjetij v prvi vrsti odgovorna vodstva podjetij in da morajo sami iskati vzvode za povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Pričakovanja do države pa vseeno ostajajo. »Pričakujemo stabilen makroekonomski okvir in pregledno davčno zakonodajo,« pravi predsednik uprave Gorenja. Kot gospodarstvenik podpira dosedanja prizadevanja vlade, vključno z znižanjem administrativnih ovir, in poudarja potrebo po znižanju davka na plače.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.