domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Javna razprava o socialnem vključevanju v Mariboru

LJUBLJANA

27.09.2006

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič, v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Anka Rode in generalni direktor direktorata za invalide Cveto Uršič so včeraj obiskali Maribor in se – tako kot na drugih razpravah, pripravljenih z namenom spodbuditi dialog z državljani in predstaviti vlogo Evropskega socialnega sklada pri socialnem vključevanju – z udeleženci pogovarjali o sedanjih in prihodnjih ukrepih ter dejavnostih ministrstva in Zavoda.

»Slovenija je bila pri črpanju sredstev iz ESS zelo uspešna, vendar z zaposlitveno sliko v državi še ne moremo biti zadovoljni. Zato spreminjamo zakon o delovnih razmerjih, s katerim predlagamo večjo prožnost. Ta nudi več delovnih mest in pomeni večjo varnost ter povečane vstopne možnosti na trg dela, « je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič. Vsak dan pomembnejša filozofija pa je vključitev posameznika v proces vseživljenskega učenja. Današnji svet zahteva neprestano vzdrževanje in nadgradnjo zaposljivosti – ves čas je torej treba skrbeti za umske in telesne sposobnosti, pridobivati nove veščine, razvijati čustveno inteligenco. Tistim, ki se ne bodo prilagodili, grozi izpad iz toka dogajanja na trgu dela, poudarja minister. Drobnič je med drugim spregovoril tudi o diskriminaciji, s katero se ob zaposlitvi soočajo nekatere mlade ženske.

«Podpisovanje kakšnega koli papirja, s katerim se ženska odpove materinstvu, je protizakonito. Zlorabe je treba prijaviti inšpektoratu za delo, takšnim situacijam pa se želimo zoperstaviti tudi s subvencioniranjem prispevkov za tistega, ki nadomešča mater na porodniškem dopustu.«

Na spremembe na trgu dela in potrebe po večji prožnosti se odziva tudi Zavod za zaposlovanje. Posodobitev je začrtana v okviru gospodarskih in socialnih reform, zapisana v Operativnem programu razvoja človeških virov, ki bo podlaga za črpanje sredstev iz strukturnih skladov za obdobje 2007 – 2013, in tudi v poslovnem načrtu Zavoda, pojasnjuje Rodetova. In kaj o številu brezposelnih pravi statistika, ki jo beleži Zavod? »Včerajšnje številke govorijo o 81.773 registriranih brezposelnih osebah – v zadnjih treh tednih se je njihovo število zmanjšalo za 2.000. To je rezultat povečanih potreb delodajalcev«, je povedala Ana Rode. Sicer pa delodajalci v Mariboru in okolici najbolj povprašujejo po voznikih, avtomehanikih, varilcih in zidarjih (44 odstotkov vseh izkazanih potreb) ter gradbenih delavcih.

»Pri pripravi in izvajanju ukrepov za socialno vključevanje invalidov upoštevamo posebne potrebe posamezne skupine invalidov, regij in lokalnih skupnosti ter delodajalcev,« poudarja generalni direktor direktorata za invalide Cveto Uršič. To so tudi zahteve oziroma pričakovanja, ki jih je treba zadostiti za črpanje sredstev iz ESS in če se izkaže, da nek ukrep ni uspešen oziroma ga je mogoče izpopolniti, bomo to tudi storili ali ga zamenjali z drugim, pojasnjuje Uršič. Prav zato je pomembno, da invalide in vse druge, vključene v procese socialnega vključevanja invalidov, spodbujamo k sodelovanju. Ministrstvo na svojih spletnih straneh objavlja osnutke strategij in druge dokumente ter upošteva pobude in predloge, ki jih lahko naslovite na elektronski naslov generalnega direktorja.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.