Pogosto zastavljena vprasanja

Ali namerava država pospešiti ustanovitev neodvisne javne agencije za visoko šolstvo, kot je to predvideno v okviru ukrepa 28?

 

Eden izmed ciljev reform na področju visokega šolstva je tudi zagotoviti stalno in objektivno zunanjo evalvacijo inštitucij, ki ponujajo izobraževalne programe, in v celoti javno objaviti njene rezultate.

Merila kakovosti naj se določijo diferencirano glede na področje študija in tako, da obsegajo tako akademsko odličnost kot družbeno in gospodarsko relevantnost / vplivnost delovanja izvajalke (npr število patentov, število doktoratov, ki omogočijo visoko citirane objave, število diplomantov z uspešno kariero v prvih petih letih zaposlitve, odstotek sredstev pridobljenih z delom za gospodarstvo, razmerje učitelj / učenec itd.).

Meril ne bi postavljali samo absolutno, ampak tudi relativno gleda na izbrane referenčne inštitucije v konkurenčnih evropskih državah. V Službi vlade za razvoj se strinjamo, da je ena izmed možnosti tudi ustanovitev neodvisne javne agencije za visoko šolstvo.

Nazaj