domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Vladna delegacija pod vodstvom državnega sekretarja Andreja Horvata in sindikati na delovnem obisku v Skandinaviji

LJUBLJANA

30.03.2006

Državni sekretar v Službi Vlade Republike Slovenije dr. Andrej Horvat bo z delegacijo v času od 2. do 7. aprila 2006 obiskal skandinavske države Dansko, Norveško, Švedsko in Finsko.

Namen delovnega obiska je dvojen, in sicer seznanitev z uspešnimi praksami teh držav na področju sistemov trga dela in na področju tehnološkega razvoja.

Del delegacije Službe za razvoj, ki jo bo vodila vodja Sektorja za socialne reforme in razvoj ga. Lidija Apohal Vučkovič in v kateri bodo tudi predstavniki sedmih sindikatov (Konfederacija sindikatov Pergam, KNSS- neodvisnost, Zveza svobodnih sindikatov, Konfederacija sindikatov '90, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Slovenska zveza sindikatov SZS-Alternativa in Sindikat delavcev Slovenije Solidarnost), se bodo v vseh državah sestali s predstavniki ministrstev, pristojnih za zaposlovanje, in predstavniki nacionalnih organizacij sindikatov.

Člani delegacije se bodo seznanili s sistemom prejemkov in politiko aktivacije brezposelnih, z elementi fleksibilnega trga dela, politiko plač, ukrepi vseživljenjskega učenja ter z načini preprečevanja dela na črno in drugimi ukrepi za doseganje visoke stopnje zaposlenosti.

Drugi del delegacije pod vodstvom državnega sekretarja dr. Andreja Horvata, v njem pa bo tudi direktorica Javne agencije za tehnološki razvoj dr. Marta Svetina, se bo sestal s predstavniki ministrstev, pristojnih za tehnološki razvoj, in predstavniki različnih tehnoloških institucij.

Ob tej priložnosti se bo seznanil z mehanizmi za spodbujanje tehnološkega razvoja ter z vlogo in dejavnostmi skandinavskih držav pri spodbujanju tehnološkega razvoja.

Kot je znano, so prav skandinavske države tiste, ki najbolj učinkovito združujejo visoko konkurenčnost in hkrati skrbijo za blaginjo prebivalstva, in so pogosto zgled za ureditev na področjih trga dela, zaposlovanja in tehnološkega razvoja.

Njihovo uspešno prakso so upoštevali tudi številni strokovnjaki pri pripravi ukrepov Okvira gospodarskih in socialnih reform za povečanje blaginje v Sloveniji, predvsem na področju trga dela in povečanju konkurenčnosti gospodarstva s spodbujanjem tehnološkega razvoja.

Zato se je vlada RS odločila, da na delovni obisk povabi tudi sindikate, saj je pomembno, da socialni partnerji – še posebej v obdobju, ko potekajo intenzivni pogovori okrog novega socialnega sporazuma – spoznajo primere dobre prakse iz tujine in se srečajo s svojimi kolegi iz držav članic EU, ki imajo nekatera področja že uspešno urejena.

Polona Strnad

Služba za odnose z javnostmi

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.