domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Predstavitev Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007 – 2023 v Mariboru

MARIBOR

16.10.2006

V petek, 13. oktobra 2006, sta državni sekretar Službe Vlade RS za razvoj dr. Andrej Horvat ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan, obiskala Maribor, kjer sta se srečala z različnimi predstavniki, ki si prizadevajo za razvoj Podravja.

Namen obiska je bila predstavitev Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007 – 2023, ki predstavlja operacionalizacijo Okvira ekonomskih in socialnih in reform za povečanje blaginje v Sloveniji in zasleduje cilje Strategije razvoja Slovenije. »Ker Resolucija podaja ambiciozno in koncentrirano načrtovanje investicij z več sektorskimi učinki in daje posebno težo t.i. velikim osrednjim projektom, je ključnega pomena za hitrejši gospodarski zagon in uresničenje gospodarskih razvojnih ciljev,« je poudaril dr. Horvat.

Minister in državni sekretar sta se ob tej priložnosti seznanila tudi s pomembnejšimi projekti, ki bodo pripomogli k večjemu razvoju Podravja, in sicer izgradnja gospodarskega središča OREH v Podravju ter Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Cilj izgradnje gospodarskega centra je izboljšati inovacijsko aktivnost in pospešiti rast novih in obstoječih tehnoloških ter tudi netehnoloških podjetij, povečati obseg sodelovanja med podjetji in univerzami ter povečati domača in tuja vlaganja v ta del Slovenije. S postavitvijo Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru pa se želi doseči povečanje učinkovitosti zdravstvenih storitev ter zagotavljanje visoko izobraženih zdravstvenih strokovnjakov za potrebe Slovenije.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan je na srečanju izpostavil pomen Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Že vrsto let namreč zaznavamo visoko deficitarnost na področjih nižjih in višjih zdravstvenih poklicev. Konec leta 2003 je bila zato v Mariboru ustanovljena Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru, ki je v študijskem letu 2004/05 sprejela prve študente univerzitetnega programa splošna medicina. V študijskem letu 2006/07 je v Sloveniji na Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru in Univerzi na Primorskem na dodiplomskem študiju razpisanih skupno 1311 mest za redni in izredni študij poklicev na področju medicine in farmacije. »To pa še zdaleč ne zadošča potrebam Slovenije na tem področju, kar kaže tudi primerjava odstotkov števila študentov s področja poklicev v zdravstvu v primerjavi z državami EU,« je na današnjem srečanju poudaril minister dr. Jure Zupan.

Vzpostavitev Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pomeni prvič dvig kakovosti študija medicine na obstoječi Medicinski fakulteti in Visoki šoli za zdravstvo, v okviru katere se bo izvajal kakovosten študij za bodoče visoko strokovne zdravstvene kadre in drugič izboljšanje zdravstvenega standarda celotne regije, je poudaril minister Zupan. Pri vzpostavitvi Univerzitetnega kliničnega centra Maribor gre za projekt, ki je izrednega nacionalnega pomena. Izvedba tega projekta je usmerjena v reševanje problematike pomanjkanja zdravstvenega kadra v celotni Sloveniji, med drugim visokih strokovnih zdravstvenih kadrov, kot so fizioterapevti, medicinske sestre in drugi. Minister Zupan je danes v Mariboru še poudaril, da bo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pri projektu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sodelovalo z Ministrstvom za zdravje.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.