domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Četrta javna razprava o socialnem vključevanju v Ljubljani

LJUBLJANA

05.09.2006

V okviru javnih razprav, ki jih ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pripravlja po vsej Sloveniji, je včeraj na Inštitutu RS za rehabilitacijo potekala razprava, na kateri so Anka Rode, v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje, Cveto Uršič, generalni direktor direktorata za invalide in Aljuš Pertinač, svetovalec na direktoratu za trg dela in zaposlovanje, predstavili dejavnosti in ukrepe, povezane s slovenskim trgom dela.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Anka Rode je uvodoma predstavila nekaj številk: po metodologiji Mednarodne organizacije dela je bila brezposelnost v Sloveniji lani 5,8-odstotna, v drugem četrtletju letošnjega leta pa znaša 5,9 odstotka. Avgusta je Zavod v programe aktivne politike zaposlovanja vključil več kot 1000 brezposelnih oseb, kar pa zadeva stopnjo zaposlenosti, je ta za več kot štiri odstotke višja kot v preteklem obdobju lani. Kljub relativno ugodnim številkam pa še ne moremo biti zadovoljni, saj je v Sloveniji več ranljivih skupin, ki se soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti. »Zadali smo si cilj zmanjšati t.i. trda jedra brezposelnosti, ki so rezultat strukturnih neskladij,« je napovedala Rodetova.

Kot eno izmed možnosti je predstavila tudi zaposlitev v tujini, in sicer s pomočjo EURESA, omrežja javnih služb za zaposlovanje in njihovih nacionalnih partnerjev, ki pomaga pri iskanju zaposlitve v državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora.

Med ranljive skupine sodijo tudi invalidi, delo pa zanje ni pomembno zgolj zaradi zagotavljanja finančnih sredstev za preživetje, temveč tudi zaradi socialne vključenosti in osebne rasti, je poudaril generalni direktor direktorata za invalide Cveto Uršič . Udeležence je spomnil, da je Inštitut RS za rehabilitacijo pred dvema letoma praznoval petdeseto obletnico svojega delovanja, med cilje pa je že na začetku svoje poti poleg medicinske uvrstil tudi poklicno in psihosocialno rehabilitacijo. Ker je rehabilitacija eden temeljnih ukrepov za spodbujanje zaposlovanja, je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve dvanajstim zasebnim izvajalcem (zavodom ali gospodarskim družbam) podelilo koncesije za izvajanje zaposlitvene rehabilitacije – ta se izvaja tudi za slepe in slabovidne, gluhe in osebe s težavami v duševnem zdravju, je pojasnil Uršič.

V Sloveniji si prizadevamo za evropski socialni model. Cilj je doseči razvojni preskok, k čemur bodo pripomogli ukrepi, zastavljeni v okviru gospodarskih in socialnih reform, je povedal Aljuš Pertinač, svetovalec na direktoratu za trg dela in zaposlovanje . Slovenija želi do leta 2013 doseči stopnjo polne zaposlenosti in brezposelnost po metodologiji Mednarodne organizacije dela znižati na tri odstotke. Pri doseganju tega cilja bodo zagotovo v pomoč tudi sredstva iz Evropskega socialnega sklada – Pertinač je napovedal, da lahko v naslednjem programskem obdobju pričakujemo najmanj štirikrat toliko sredstev kot do zdaj, na voljo pa bo tudi več novih programov.

Služba za odnose z javnostmi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.