domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Javna razprava o davčni reformi

LJUBLJANA

26.09.2006

V koprski Pretorski palači so Andrej Šircelj, državni sekretar na ministrstvu za finance, Andrej Cvelbar, sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ter Neva Klančič, direktorica sektorja za računovodstvo v podjetju Intereuropa, skupaj z občinstvom razpravljali o spremembah davčne zakonodaje in vplivih, ki jih bodo spremembe prinesle gospodarstvu in fizičnim osebam.

»Lahko govorimo o reformah, preoblikovanju ali spremembah, ampak vedno govorimo o odpravi osnove, na kateri je temeljil sedanji davčni sistem, pri tem pa smo upoštevali izzive globalizacije in socialno vzdržnost,« je uvodoma poudaril državni sekretar Šircelj. Pomembni razlogi za spremembe so dosedanja zapletenost in neučinkovitost davčnega sistema ter velika obremenitev dela, upoštevana pa je bila tudi politika stabilnosti javnih financ. »Zaradi davčne reforme javnofinančni primanjkljaj ne bo niti za tolar večji,« poudarja Šircelj. Primanjkljaj se bo gibal v okviru enega odstotka bruto domačega proizvoda, njegovega povečanja pa po Šircljevem mnenju ni pričakovati niti leta 2008. Prav stabilnost javnih financ, ohranitev sedanje stopnje davka na dodano vrednost in skorajšnji vstop države v evroobmočje pa so razlogi, da se je vlada na osnovi analiz odločila za postopno zmanjšanje davka na plače, je o razlogih, zakaj ni mogoče tega davka zmanjšati takoj, povedal državni sekretar.

»Raziskave in razvoj doživljajo presek z davčno reformo, že zdaj pa podjetja lahko uveljavljajo 20-odstotno zmanjšanje davčne osnove za naložbe v raziskave in razvoj,« pravi Andrej Cvelbar, sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Poleg sprememb davčne zakonodaje pa je treba poudariti možnosti za raziskave, razvojne projekte in inovacije, ki so podjetjem na voljo v okviru različnih programov in razpisov. Inovacije pa se ne končajo pri raziskavah in razvoju, temveč gredo v smer nakupa opreme, usposabljanja osebja, trženja …Seveda pa nas na tem področju čaka še veliko dela, poudarja Cvelbar, saj delež inovativnih podjetij v Sloveniji znaša 26 odstotkov, v Evropski uniji pa je povprečje pred zadnjo širitvijo doseglo 44 odstotkov.

Predstavnica Intereurope Neva Klančič je povedala, da so v podjetju pričakovali korenitejše spremembe. »Želeli bi si večjih olajšav pri vlaganju v raziskave in razvoj, saj je treba razvijati storitve in izdelke, kar pa nima vpliva le na gospodarstvo, temveč na širšo družbo, zato bi morale biti olajšave višje.« Predlagane spremembe niso dosegle pričakovanj glede nižje obremenitve stroškov dela, zadovoljni pa smo z ugodnejšo obdavčitvijo dividend, je poudarila Klančičeva. Na vprašanje, ali se bodo s postopnim znižanjem davka na plače stroški dela dejansko znižali, v podjetju ne pričakujejo drastičnih sprememb. »Odgovor na to vprašanje ni niti da niti ne, saj je to odvisno od mnogih dejavnikov,« je še dodala.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.