Novice

Vlada se je danes seznanila s Poročilom o reformah

Vlada Republike Slovenije se je na današnji redni seji seznanila s Poročilom o izvajanju gospodarskih in socialnih reform za obdobje 2006 – 2008.

 

V Okviru gospodarskih in socialnih reform je Vlada pred dobrima dvema letoma opredelila spremembe, ki so potrebne, da bi v Sloveniji bolje živeli ter da bi pospešili gospodarsko rast, rast dohodkov in izboljšali socialni standard prebivalcev, ki ga omogoča uspešno delovanje gospodarstva. V današnjem poročilu o izvajanju gospodarskih in socialnih reform za obdobje 2006 – 2008 ugotavljamo, da je raven razvitosti v primerjavi s povprečjem EU lani dosegla 89 odstotkov, gospodarska rast je bila najvišja v zadnjih letih, bistveno se je zmanjšala brezposelnost in zmanjšalo se je število ljudi, ki so odvisni od socialne pomoči. Na dobre rezultate je vplivalo več dejavnikov, tudi izpeljane reforme.

 

Ocenjujemo, da je polovica vseh ukrepov večinoma ali v celoti realiziranih, petina jih je realiziranih delno, pri treh ukrepih pa je bila izbrana alternativna rešitev. Samo petina ukrepov je bila realizirana v manjši meri, ali nerealizirana. Med temi pa je polovica takih, za katere so osnutki že pripravljeni.

 

Največ napredka smo dosegli na področju konkurenčnosti in gospodarske rasti, še posebej na področju javnih financ, vključujoč reformo davčnega sistema in povečanja konkurenčnosti, ter na področju dvosmernega pretoka in uporabe znanja za gospodarski razvoj in kakovostna delovna mesta. Spodbudni rezultati so tudi na področju učinkovite in cenejše države. Nekoliko manj uspešni pa smo bili na področju modernizacije socialnega sistema, še posebej na področju sprememb in dopolnitev pokojninskega sistema ter bolj kakovostnega in učinkovitega zdravstva.

 

Vsebinsko ocenjujemo, da je bil napredek dober na področjih, kjer ima država odločujoč vpliv, in manjši na področjih, kjer ni bilo mogoče doseči dogovora s socialnimi partnerji, ali pa so spremembam nasprotovale druge interesne skupine.

 

Z izvajanjem gospodarskih in socialnih reform si je Republika Slovenija zagotovila dobro podlago za nadaljnji razvoj. Kljub opaznemu napredku pa se morajo reforme gospodarskega in socialnega sistema ambiciozno in odločno nadaljevati, če želimo, da bo Slovenija ostajala konkurenčna drugim gospodarstvom in družbam in bo nadaljevala z zmanjševanjem razlik do najbolj razvitih v Evropi.

<- Nazaj na: Novice