domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Potekala prva izmed štirinajstih javnih razprav o socialnem vključevanju

LJUBLJANA

29.08.2006

Na inštitutu RS za rehabilitacijo je včeraj potekala prva izmed štirinajstih javnih razprav o socialnem vključevanju - zaposlovanju invalidov in drugih težje zaposljivih oseb ter drugih ukrepih na trgu dela, ki jih Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pripravlja po vsej Sloveniji. Da so tovrstne razprave resnično potrebne, je pokazal velik odziv javnosti, ki se je udeležila dogodka in s številnimi vprašanji, komentarji in mnenji prispevala k vsebinsko pestri ter bogati razpravi.

Minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Janez Drobnič je uvodoma povedal, da imamo v Sloveniji v zadnjem obdobju precej dobre rezultate na trgu dela, kar je posledica pozitivnih gospodarskih gibanj in izvajanja programov aktivne politike zaposlovanja. Še posebej razveseljivo pa je dejstvo, je poudaril minister, da se je pomembno povečalo tudi število zaposlenih invalidov, saj se je v prvih mesecih letošnjega leta zaposlilo 40 odstotkov več invalidov kot v enakem obdobju lani. K temu je po njegovih besedah pripomoglo polno izvajanje Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI), vpeljava kvotnega sistema in sofinanciranje programov iz Evropskega socialnega sklada. Kljub pozitivnim rezultatom na trgu dela pa še vedno obstajajo precejšnje razlike v stopnji brezposelnosti med regijami - v ljubljanski, primorski in notranjski regiji je povprečna brezposelnost manjša kot v Prekmurju in Beli Krajini.

Minister je izpostavil tudi problematiko strukturnih neskladij na trgu dela, o čemer je več povedala v.d. generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Anka Rode. Zavod strukturna neskladja na trgu dela opaža tako pri stopnji kot tudi smeri izobrazbe, v zadnjih letih pa je pomanjkanje kadra največje na področju gradbeništva, kovinarstva in nekaterih storitev. K blažitvi oziroma uravnavanju teh neskladij pripomorejo svetovanje in izobraževanje ter usposabljanje brezposelnih za poklice, ki povečujejo njihovo zaposljivost, je pojasnila Rodetova. Konec julija smo zabeležili 12,3-odstotno povečanje zaposlenosti brezposelnih oseb, delodajalci pa so letos prijavili za 17 odstotkov več potreb po delavcih kot leta 2005, je povedala v.d. generalne direktorice Zavoda in izpostavila tudi tako imenovana trda jedra brezposelnosti, kamor sodijo dolgotrajno brezposelni, mladi brez izobrazbe, invalidi, ženske in starejši od 50 let.

Generalni direktor direktorata za invalide mag. Cveto Uršič je pojasnil, da je ZZRZI zelo sodoben zakon, plod več kot desetletnega dela mnogih strokovnjakov. Uvaja kvotni sistem - delodajalci, ki zaposlujejo najmanj 20 delavcev, so dolžni zaposlovati invalide v okviru določenega deleža od celotnega števila zaposlenih delavcev - ki je po Uršičevem mnenju zelo dober ukrep, sploh če je podprt še z drugimi dejavnostmi. Napovedal je tudi predvideno povečanje kvote za zaposlovanje invalidov v javni upravi in spremembe pri možnostih za samozaposlitev. V okviru zakona je generalni direktor direktorata za invalide kot izjemno pomembno pravico izpostavil pravico do enakih možnosti in poudaril, da so invalidi ciljna skupina, ki ne potrebuje posebnih programov, temveč jih je treba vključevati v splošne programe.

Služba za odnose z javnostmi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.