domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Na okrogli mizi »Spodbude in ovire za reforme« tudi o upravičenosti dvomov o reformnih učinkih posameznih družbenih skupin

LJUBLJANA

17.05.2006

V sredo, 17. maja 2006 je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj skupaj z Adriatic Institute for Public Policy z Reke v Grand hotelu Union z začetkom ob 11. uri pripravila okroglo mizo z naslovom »Spodbude in ovire za reforme«. Uvodni nagovor je imel predsednik vlade Janez Janša, udeležil pa se ga je tudi nekdanji predsednik Vlade Estonije Mart Laar. Namen srečanja s priznanimi domačimi in tujimi strokovnjaki je bil predstaviti razloge za in proti reformam, jih osvetliti s strani posameznih družbenih skupin ter določiti ravnovesje med predvidenimi učinki in njihovo družbeno sprejemljivostjo. Nedvoumen cilj reform v Sloveniji je namreč povečati blaginjo prav za vse prebivalce.

V Sloveniji zadnje mesece poteka intenzivna javna razprava o nujnih spremembah na področju gospodarske konkurenčnosti in socialne blaginje. Skozi dosedanji potek reform, javno razpravo in tudi skozi socialni dialog se je do zdaj izkazalo, da imajo posamezne družbene skupine različna mnenja, zato je bilo koristno in smiselno, da so priznani domači in tuji strokovnjaki predstavili svoje poglede na spodbude in ovire za reforme. Še posebej zanimivo je bilo predavanje nekdanjega predsednika Vlade Estonije Marta Laarja o pomenu politične in družbene podpore procesom institucionalnih sprememb.

Kakšne so torej bistvene spodbude in kakšne so ovire za reforme v Sloveniji, kako se dotikajo posameznih družbenih skupin in kakšno je ravnovesje med predvidenimi učinki in njihovo družbeno sprejemljivostjo? Na ta vprašanja so skušali odgovoriti udeleženci okrogle mize, ki jo je vodil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj dr. Janez Šušteršič: dr. Rasto Ovin, dekan Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, dr. Matej Makarovič, Fakulteta za družbene vede, Ljubljana, dr. Sašo Polanec, Ekonomska fakulteta, Ljubljana, dr. Daniel Mitchell, The Heritage Foundation, ZDA, dr. John D. Sullivan, Center for International Private Enterprise, ZDA, in Daniel Schwammenthal, The Wall Street Journal, Europe.

Uvodni nagovor k srečanju je imel predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, po okrogli mizi pa se je odvijala tudi razprava s sodelujočimi.

Z lepimi pozdravi!

Polona Strnad

Odnosi z javnostmi / Služba Vlade RS za razvoj

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.