domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Tretja javna razprava o davčni reformi

KRŠKO

04.10.2006

V prenovljeni sejni dvorani na Občini Krško so mag. Andrej Šircelj, državni sekretar na ministrstvu za finance, dr. Dušan Lesjak, državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ter Miljenko Muha, član uprave podjetja Kostak, d.d., z občinstvom razpravljali o spremembah davčnega sistema in za gospodarstvo nujno potrebnih poenostavitvah.

»S spremembo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb želimo odpraviti nekatere anomalije, kakršna je npr. dvojna obdavčitev,« je pred malo številčnim, a za razpravo dobro razpoloženim občinstvom, dejal državni sekretar na ministrstvu za finance mag. Andrej Šircelj, in dodal, da je novi zakon razvojno naravnan, predvidene spremembe pa v primerjavi z drugimi davčnimi sistemi EU pomenijo konkurenčno prednost. S spremembami davčne zakonodaje vlada želi ohraniti obstoječo socialno varnost in zagotoviti, da se delati splača. Delo v Sloveniji je namreč med najvišje obdavčenimi v Evropi. Na vprašanje o odhodu vrhunskih slovenskih športnikov v tujino je državni sekretar poudaril, da Slovenija ne more postati davčna oaza, v premislek sodelujočim pa omenil avstrijski model, kjer vlada vrhunske športnike za dosežke lahko nagradi z oprostitvijo plačevanja davka.

Dr. Dušan Lesjak je opozoril na že večkrat omenjeno rano, ki jo pozna tako Slovenija kot Evropa - slabo povezanost znanstvenega raziskovanja in gospodarstva, kar onemogoča nastajanje k inovacijam usmerjenega okolja. Spremenjena davčna zakonodaja bo na slab pretok idej delovala zdravilno, saj bo podjetjem med drugim omogočala, da uveljavljajo do 20 odstotkov celotnega izdatka za raziskave in razvoj kot davčno olajšavo. Takšna sprememba bo po besedah dr. Lesjaka spodbudila vlaganje v raziskave in razvoj ter posledično povečala kakovost in konkurenčnost  slovenskih podjetij.

Predstavnik podjetja Kostak, d.d. Miljenko Muha je davčno reformo sicer pozdravil, vendar poudaril, da so imeli v podjetju višja pričakovanja glede načrtovanih sprememb. Prepričan je, da se stroški dela z vidika delodajalca ne bodo pretirano zmanjšali.

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.