Pogosto zastavljena vprasanja

Ali se pisci predloga gospodarskih in socialnih reform zavedajo, da bi se v primeru omejevanja dostopnosti do študentskega dela še povečal problem pomanjkanja nabiranja delovnih izkušenj in vzpostavitve stika z bodočim delodajalcem?

 

Pogoji za opravljanje študentskega dela ne ustvarjajo enakih možnosti za zaposlovanje na trgu dela. Preučiti je potrebno, kako bi študentsko delo izenačili z drugimi fleksibilnimi oblikami dela. Ob tem pa moramo izpostaviti, da se spremembe le-teh preučujejo ob spremembah zakona o delovnih razmerij (prispevki glede na dejansko opravljeno delo).

S tem bi zagotovili enake možnosti zaposlovanja, saj bo študent, ki sedaj opravlja študentsko delo, potem imel ustrezno socialno zavarovanje, hkrati pa bo pridobil formalne delovne izkušnje. Študentsko delo z večjimi ugodnostmi pa se mora omejiti.

Glede nabiranja delovnih izkušenj in stikov z bodočim delodajalcem pa zastopamo stališče, da naj se študijska doba s sedanjih skoraj 7 let čimbolj skrajša, s čimer se bo posamezniku omogočil zgoden vstop na trg dela.

V okviru študija naj navezovanje stikov z bodočim delodajalcem, poleg priložnostnega študentskega dela, poteka predvsem v okviru študijskih programov (na primer seminarske in raziskovalne naloge, študentska praksa na področju dela potencialnih delodajalcev), sejmih delodajalcev in študentov.

Nazaj