domov  kontakt  kazalo   english
Domov  Za medije  Sporočila za javnost 

Sporočila za javnost

Povečaj pisavo Natisni stran

Druga seja Strateškega sveta za gospodarski razvoj

LJUBLJANA

12.12.2006

Strateški svet za gospodarski razvoj je na svoji drugi seji obravnaval tematiko tekočih gospodarskih gibanj in dolgoročne javnofinančne vzdržnosti. Člani sveta so se seznanili z aktualnimi podatki tekočih gospodarskih gibanj, na podlagi katerih lahko pričakujemo močno gospodarsko rast tudi v letu 2006 in v začetku 2007, prav tako pa ob koncu letošnjega leta ne pričakujejo dodatnih pritiskov na rast cen.

Zadnji podatki sicer kažejo na možnost upočasnitve gospodarske rasti, ki pa naj po mnenju udeležencev ne bi predstavljala konjunkturnega obrata. Kratkoročna nevarnost pregrevanja gospodarstva zaradi prekomerne gospodarske rasti tako še ni prisotna. Člani sveta so prepričani, da so dolgoročno strukturne spremembe in reformni ukrepi

prispevali k spremembi lastnosti poslovnega cikla.

 

Mogoče je namreč zaznati povečanje vzdržnosti ekspanzivne faze poslovnega cikla in zmanjšanje njegove volatilnosti. Člani sveta priporočajo, naj tako obnašanje poslovnega cikla podpira tudi fiskalna politika z razvojno naravnanostjo proračuna (javne investicije, politiko proračunskega deficita) in s spoštovanjem fiskalnih pravil gibanja javno-finančnih izdatkov. Slednji bi naj bili bolj stabilni od BDP in bi se njihova letna rast naj gibala okrog 3 do 4 letno ne glede na gibanja BDP.

 

Na področju dolgoročne javnofinančne vzdržnosti so se člani Strateškega sveta za gospodarski razvoj seznanili s trenutnim (leto 2006) obsegom javno finančnih odhodkov v Sloveniji, ki znaša 44,9% BDP, prihodkov pa 43,7%. Napovedane projekcije vlade in nedavna davčna reforma napovedujejo zmanjševanje obremenitve ekonomskih subjektov in krčenje trošenja, torej zmanjšanje skupnega obsega javnih financ.

 

Do leta 2008 naj bi se tako obseg prihodkov znižal za 1,2% BDP, odhodkov pa za 1,6% BDP. V trenutni strukturi konsolidiranih javnih bilanc je po mnenju članov sveta nedavna davčna reforma razbremenila predvsem segment direktnih davkov (delo, kapital, osebni prejemki). Kljub temu pa priporočajo, naj bo izpad prihodkov kompenziran z nižjim trošenjem in/ali pozitivnim odzivom gospodarske aktivnosti.

 

Člani sveta so tako priporočili, naj se v času mandata te vlade davki več na spreminjajo, pač pa naj se dosedanje davčne spremembe utečejo. Opažajo tudi, da se javno-finančni saldo trendno zmanjšuje, saj trenutne projekcije kažejo na nadaljevanje trenda do –0,8% BDP v letu 2008. Če bo gospodarska rast dosegla 5%, naj Slovenija ne bi imela več primanjkljaja v proračunu. Člani sveta so sprejeli tudi teme za razpravo na prihodnjih sejah.

 

Strateški svet za gospodarski razvoj

 

<- Nazaj na: Sporočila za javnost

 
  Na vrh
 

Naročilo publikacij

V okviru komunikacijske strategije Vlade RS bo izdanih več tematskih publikacij.

Lahko si jih ogledate v pdf formatu ali naročite tudi brezplačne tiskane različice.